Udruga pacijenata: Ako bi se zakonom zabranio pobačaj naraslo bi 'crno tržište abortusa'

U Udruzi drže kako svakoj ženi treba omogućiti da odluči hoće li zadržati dijete ili ne, a ako se odluči za pobačaj omogućiti joj da to napravi na dostojanstven način

 

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata u srijedu je, u dopisu upućenom Ustavnom sudu u povodu rasprave o pitanju pobačaja, izrazila nadu kako Ustavni sud prepoznaje važnost postojanja slobode izbora u 21. stoljeću i u modernoj demokratskoj državi, te ukazala na posljedice zabrane pobačaja.

"Zamislite da se zakonom zabrani pobačaj, koliko bi tek onda komplikacija bilo, izvodeći i ovako zahvate u sivoj zoni. Naraslo bi crno tržište zahvata, a o posljedicama ne želimo niti pomisliti", navodi u pismu predsjednica udruge Jasna Karačić.

U Udruzi drže kako svakoj ženi treba omogućiti da odluči hoće li zadržati dijete ili ne, a ako se odluči za pobačaj omogućiti joj da to napravi na dostojanstven način jer je ta situacija za ženu vrlo teška.

Pozivaju Ustavni sud da poradi na tome da svaka bolnica ženi omogući pobačaj. "Do sada to nije bio slučaj, pa smo svjedoci 'bježanja' žena u razne klinike izvan radnog vremena", ističe se u pismu.

Hina

 

Povezane vijesti