Znanstveno istraživanje: ADHD se krivo dijagnosticira kod djece s autizmom

Znanstvenici su analizirali rezultate ADHD testiranja djece s autizmom – pokazalo se da su odgovori djece s poremećajima iz autističnog spektra upućivali na ADHD, bez obzira da li su djeca uistinu imala ADHD

 

Kako prenosi Disability Scoop, novo istraživanje sugerira da uobičajena metoda dijagnosticiranja ADHD-a možda i nije najadekvatnija kada je riječ o djeci s autizmom, što potencijalno dovodi do nepravilnog liječenja.

Znanstvenici su analizirali rezultate ADHD testiranja 386 djece s autizmom, starosti 7 do 17 godina. Pokazalo se da su odgovori djece s poremećajima iz autističnog spektra upućivali na ADHD, bez obzira da li su djeca uistinu imala ADHD.

"Jedan od trenutno naših najboljih načina prepoznavanja ADHD-a možda prekomjerno dijagnosticira ADHD kod djece s autizmom", kaže Benjamin Yerys, istraživač u Centru za istraživanje autizma pri dječjoj bolnici u Philadelphiji, koji je vodio studiju objavljenu ovog mjeseca na internetu, u časopisu Journal of Autism and Developmental Disorders (Časopis autizma i razvojnih poremećaja).

"To je važno jer lijekovi koji pomažu u slučaju ADHD-a, mogu biti manje učinkoviti za dijete s poremećajem iz spektra", rekao je Yerys.

Metoda o kojoj je riječ oslanja se na opažanja roditelja i učitelja, koji ocjenjuju djecu u 18 područja, procjenjujući tako njihovu razinu pažnje, hiperaktivnosti i impulzivnosti. Pokazalo se, međutim, kako pojedina pitanja, na koja roditelji i učitelji trebaju odgovoriti, mogu biti dvosmislena, odnosno, odgovori mogu upućivati na ADHD, ali i na autizam.

Oko 11 posto djece u Sjedinjenim Američkim Državama ima ADHD, ali kod djece s autizmom taj broj znatno raste – jedno od troje djece s poremećajem iz spektra ima i ADHD.

Znanstvenici se slažu kako je potrebno prilagoditi metode prepoznavanja ADHD-a, kako djeca s autizmom ne bi bila pogrešno dijagnosticirana.

"Dok ne budemo u mogućnosti razviti i provjeriti novu metodu koja uzima u obzir i simptome autizma, roditelji trebaju tražiti liječnike koji u izradi procjena za ADHD u obzir također uzimaju i mogućnost autizma", rekao je Yerys.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti