Osoba s invaliditetom koja je umorna od kaosa u društvu i licemjernih prijatelja

PITANJE: D. V. (47) Nalazim se u situaciji koju želim mijenjati, a koči me pitanje činim li novu grešku. Nisam ni ja svet i ponekad se sramim nekih svojih postupaka, no želim opet biti slobodan od dvoličnih osoba u svom životu.

 

Nudi mi se mogućnost odlaska u invalidsku mirovinu, a posao mi ionako već dugo donosi samo nezadovoljstvo i kontakt s ljudima čije stavove ne razumijem. Nije mi lako gledati džunglu u kojoj živim i poželim sve ostaviti. Licemjerje prijatelja koji sve više razmišljaju o materijalnim vrijednostima, grad koji više ne prepoznajem, partnera koji misli da imam previsoke kriterije i stoga svako malo planem na nered i kaos u društvu. Neki misle da sam kukavica spremna na odustajanje i bijeg od dosadašnjeg života, a ja samo želim mir i radosna svitanja koja sam nekada imao. Mislite li da je kasno za novi početak u nekom drugom gradu i stvaranje novih prijateljstva?

ODGOVOR: Koliko možemo reći da smo slobodni, dok je naša sloboda ono što preostaje nakon što zadovoljimo očekivanja obitelji, prijatelja, društva, poslovnih suradnika i mnoštvo nametnutih normi tzv. prihvatljivog društvenog ponašanja. Imate slobodu razmišljati drugačije i ponašati se po vlastitom shvaćanju situacija, problema i ljudi s kojima se susrećete. Strah je ono što vas koči i pretvara u nezadovoljnu osobu. Izbor je veoma jednostavan. Posjedujete zdrav razum i slobodu vlastitog mišljenja. Pasivnim prihvaćanjem tuđih stavova i planove uništavate svoju osobnost i jedini ste kreator kaveza u koji ste se zatvorili.

Sloboda hoćete li napustiti grad koji vas sputava u razvoju, ljude koje ne želite u svojoj blizini, partnera koji ne razumije vaše poimanje društvenih vrijednosti odluka je koju trebate donijeti samo vi želite li vratiti svjetlo u svoj život.

Imate pravo pronaći razlog da se radujete svakom novom danu. Oprostite sebi male i velike greške, bez srama se pogledajte u ogledalo i krenite u novi život. Bez obzira na one koji govore da je odustajanje loše i kukavičko ponekad je upravo odlazak najbolje rješenje i prilika za novi rast. Svaki čovjek ima pravo zatvoriti vrata i tražiti dok ne pronađe novo mjesto pripadanja. Stvorite svoj novi svijet u koji ćete primiti samo one i ono što vas čini sretnim. Može vam se desiti da dođe dan u kojem ćete se upitati jesam li se mogao više smijati, više primati i davati, voljeti, postići? Preduhitrite taj dan snagom vlastite volje!

In Portal