Imam multiplu sklerozu i obuzme me neopisiv strah i panika kada se nađem u javnom prostoru

PITANJE: C. D. (41) Imam multiplu sklerozu i ne mogu iz kuće bez kolica. Do prije nekoliko mjeseci to mi je bilo sasvim normalno i osjećao sam se sigurno krećući se po Zagrebu.

 

Sada me često uhvati napad panike kada moram preći raskršće, pri ulasku u tramvaj, pri odlasku na nepoznatu lokaciju i sličnim svakodnevnim situacijama. Javlja mi se ubrzano lupanje srca, oblije me hladan znoj i teško dišem. Taj strah i panika počeli su me kočiti u koliko toliko normalnom životu koji sam imao. Ne znam što poduzeti s tim paničnim napadajima? Možete li mi dati savjet kako da se rješim tog straha i budem miran kao nekada?

ODGOVOR: Psihijatri se često susreću s problemom paničnih napadaja. Ponekad se radi samo o paničnim napadajima ili o paničnom poremećaju, a ponekad je taj simptom povezan i s drugim psihičkim smetnjama kao što su depresija, razne vrste fobija i drugo. Ovisno o kliničkoj slici donosi se odluka o načinu liječenja. Često je u početku potrebna i medikamentna terapija kojom se osoba osposobljava za svakodnevno funkcioniranje, ali ono što vodi prema pravoj promjeni jest psihoterapija.

Centar Osobni razvoj i svjesnost CORS organizira besplatno predavanje u četvrtak 24.11. u 19.30 sati na adresi Slavonska avenija 3, Zagreb o tome kako i na koji način nastaju predispozicije za pojavu napada panike i anksioznosti te svih strahova koji se javljaju kao popratni problemi, kao i o načinima na koje se možemo nositi sa ovom problematikom. Svjedokom smo da anksioznost i napadi panike svakim danom zahvaćaju sve veći dio populacije – navode iz CORS-a. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da se broj ljudi zahvaćenih ovom problematikom u razdoblju od 1990 do 2015 povećao za 50 posto. Uz užurbani način života i sve veći stres kojem bivamo izloženi u modernom zapadnom društvu, kao triger za pojavu napada panike pa samim time i anksioznosti, postoji i uzrok ove problematike koji nalazimo u najranijem djetinjstvu. Radi ograničenog prostora potrebno se najaviti na predavanje što možete učiniti prijavom na broj telefona 091 1 687 687.

In Portal

 

Povezane vijesti