Dobra vijest: Broj zločina iz mržnje prema osobama s invaliditetom u značajnom padu

Informacija dolazi baš u vrijeme kada je FBI istaknuo da je ukupan broj zločina iz mržnje porastao

 

Unatoč povećanju broja zločina iz mržnje prijavljenih diljem Sjedinjenih Američkih Država, nove federalne brojke pokazuju da je sve manji broj takvih zločina usmjeren prema osobama s invaliditetom.

Kako prenosi Disability Scoop, podaci, koji su objavljeni prošlog tjedna iz FBI-jevog programa prijave zločina, ukazuju na to da je u 2015. godini bilo 88 prijavljenih zločina iz mržnje povezanih s invaliditetom, što je pad u odnosu na godinu ranije, kada je prijavljeno 95 takvih zločina.

Informacija o značajnom padu broja zločina prema osobama s invaliditetom dolazi baš u vrijeme kada je FBI istaknuo da je ukupan broj zločina iz mržnje porastao – ukupno, dokumentirano je 5.850 incidenata prošle godine.

Kako kažu iz FBI-ja , 1,2 posto žrtava zločina iz mržnje čine osobe s invaliditetom. U 52 slučaja motiv zločina je bio tjelesni invaliditet, a u preostalih 36 slučajeva žrtve su bile osobe s mentalnim poteškoćama.

FBI prati broj kaznenih djela potaknutih invaliditetom, kao i rasom, etničkom pripadnošću, podrijetlom, religijom, seksualnom orijentacijom, spolnim i rodnim identitetom.

Statistika se temelji na izvješćima prikupljenim od strane gotovo 15.000 agencija za provedbu zakona u Sjedinjenim Američkim Državama.

Damir Fatušić