Što Trumpov izbor donosi za populaciju osoba s invaliditetom?

Poslovično škrt na detaljima, Trump se jedva dotaknuo problema invalidnosti u svojoj predizbornoj kampanji

 

Borci za prava osoba s invaliditetom šutljivi su nakon pomalo iznenađujuće pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama – malo se zna o tome kakve će političke odluke važne za osobe s invaliditetom novoizabrani predsjednik donositi.

Poslovično škrt na detaljima, Trump se jedva dotaknuo problema invalidnosti u svojoj predizbornoj kampanji. Međutim, sada kada je „osvojio“ Bijelu kuću, a republikanci imaju kontrolu nad oba doma Kongresa, mnogi zagovornici prava osoba s invaliditetom ne znaju što nosi budućnost.

"Ne želim se praviti da nije kriza, jer činjenica je da su predsjednik Obama i Hillary Clinton imali snažne veze sa zajednicom osoba s invaliditetom, te su imali vrlo jasne planove za zajednicu osoba s invaliditetom", kaže za Disability Scoop Jennifer Laszlo Mizrahi, predsjednica nestranačke, neprofitne organizacije RespectAbility. "Gospodin Trump će sada imati priliku susretati se s puno ljudi i nadamo se da će ovo postati važna tema."

Zdravstvo bi, prema Mizrahi, moglo biti najvažnija stavka za osobe s invaliditetom kada Trump preuzme dužnost. Republikanci su se obvezali ukinuti Zakon o pristupačnom zdravstvu, koji je branio osiguravateljima da odbiju one s već postojećim bolestima.

Trump je također podigao uzbunu s komentarima poput onih kojima je prošle godine povezivao autizam i cjepiva – teoriju diskreditiranu od strane medicinske zajednice.

"Jedan od problema je da Trumpova kampanja nije bila vrlo jasna o planovima za osobe s invaliditetom, a ona područja o kojima su bili jasni nas zabrinjavaju", kaže Ari Ne'eman, predsjednik Mreže za samozastupanje autizma.

Ipak, Ne'eman naglašava da su pitanja invaliditeta uvijek bila podržana od obje stranke, te da zagovornici imaju dugu povijest zajedničkog rada kako bi zaštitili važne programe.

"Postoji puno straha, puno tjeskobe, ali i puno odlučnosti da se borimo za zaštitu zakona i programa od životne važnosti za osobe s invaliditetom", kaže Ne'eman.

Damir Fatušić