Potencijalni lijek za Alzheimerovu bolest pao na testu

Iščekivani rezultati su bili posljednja velika prepreka prije nego je farmaceutska tvrtka Eli Lilly mogla tražiti da se lijek licencira

 

Pacijenti koji koriste solanezumab nisu pokazali usporavanje kognitivnog propadanja u odnosu na one kojima je dan placebo. Rezultati ovog pokusa su bili iščekivani s nestrpljenjem nakon obećavajućih podataka objavljenih prošle godine.

U trećoj fazi testiranja, pod nazivom EXPEDITION3, sudjelovalo je više od 2.000 bolesnika s Alzheimerovom bolešću.

Lijek cilja nakupine amiloidnog proteina, koje tvore ljepljive naslage u mozgu pacijenata s Alzheimerom. Smatra se da formiranje tih naslaga među živčanim stanicama, neuronima, dovodi do oštećenja i, na kraju, smrti moždanih stanica.

Postoji nekoliko ovakvih lijekova koji se trenutno testiraju, ali solanezumab je bio u najodmaklijoj fazi razvoja.

Ovi rezultati su bili posljednja velika prepreka prije nego je farmaceutska tvrtka Eli Lilly mogla tražiti da se lijek licencira. Međutim, to se sada neće dogoditi.

"Rezultati pokusa EXPEDITION3 lijeka solanezumab nisu bili onakvi kakvima smo se nadali, te smo razočarani zbog milijuna ljudi koji čekaju na potencijalni lijek za Alzheimerovu bolest", kaže John Lechleiter, izvršni direktor Eli Lilly za BBC.

Lilly procjenjuje da je uložila 3 milijarde dolara u istraživanje demencije u posljednjih 25 godina.

"Ovo je korak unatrag i to je vrlo razočaravajuće, ali postoje i drugi eksperimentalni pristupi koji prolaze kroz ispitivanja, a koji pokazuju puno bolje rezultate nego solanezumab", kaže profesor Nick Fox, direktor Centra za istaživanje demencije pri UCL-u.

Jeremy Hughes, izvršni direktor Alzheimerova društva, rekao je da su polagali velike nade u lijek, no da su te nade sada porušene.

"Vrlo je razočaravajuće saznati da to nije donijelo značajnu promjenu za osobe koje žive s demencijom, kada je jasno da je potreba tako velika.“

"Demencija je najveći zdravstveni izazov društva - i mnogo smo puta iznova vidjeli da je razvoj učinkovitog tretmana nevjerojatno težak."

"Ovo je samo jedan lijek od nekoliko njih u pripremi i svaki od njih ima za cilj rješavanje demencije na različit način, tako da ne treba gubiti nadu“, dodao je Hughes.

"Demencija može biti i bit će pobijeđena."

DamirFatušić

 

Povezane vijesti