Kućni ljubimci: Čudesni iscjelitelji

Ako bismo tražili definiciju zdravlja, mogli bismo je svesti na samo jednu riječ, skladDakle, sve što trebamo učiniti kako bismo ozdravili, jest dovesti organizam u stanje sklada.
Pritom ne smijemo ispustiti iz vida da iscjeljenje tijela nije jedino kojemu težimo.
Želimo li uistinu biti zdravi, moramo se također pozabaviti iscjeljenjem svoje emocionalne i mentalne razine.

A pri tome nam na svim razinama  mogu znatno pomoći kućni ljubimci, poput pasa i mačaka.
Kućni ljubimci pozitivno djeluju na zdravlje svojih vlasnika.

 

Brojnim istraživanjima provedenim diljem svijeta, ustanovljen je čudesan iscjeljujući učinak kućnih ljubimaca na emocionalno, mentalno i fizičko zdravlje njihovih vlasnika.
 

Između ostalog, utvrđeno je da vlasnici pasa i mačaka znatno manje odlaze k liječnicima, te općenito piju znatno manje količine lijekova od osoba koje pate od istih bolesti, a nemaju kućne ljubimce.

Prije svega, osvrnimo se na stres, tog tihog ubojicu koji polako ali sigurno narušava imunitet i čini nas podložnima brojnim oboljenjima. No, osobe koje posjeduju kućne ljubimce, općenito su manje podložne stresu i njegovim negativnim učincima.

Uzmemo li u obzir da blizina kućnog ljubimca znatno popravlja raspoloženje, čineći nas vedrijima i opuštenijima, to je nadasve logično.

Drugim riječima, ako nam pas ili mačka može pomoći riješiti probleme na emocionalnoj i mentalnoj razini, mogućnost tjelesnog oboljenja biti će znatno smanjena. Nije li to sjajna vijest? Naravno da jest.

Dobrobit suživota sa psima i mačkama u svakom slučaju je višestruka. Zanimljivo je primijetiti kako su članovi obitelji koje imaju kućnog ljubimca, općenito više povezani, te neusporedivo lakše i brže rješavaju konflikte.

Usto, psi i mačke ispunjavaju našu potrebu za fizičkim dodirom i maženjem, što poglavito nedostaje starijim ili usamljenim ljudima.

Njihovo pozitivno djelovanje na ljude također je uočeno u domovima za starije i nemoćne, te u psihijatrijskim ustanovama.

Osim toga, opaženo je da se pacijenti, tijekom bolničkog liječenja ili po izlasku iz bolnice puno brže oporavljaju uz prisutnost životinja.


Tajna iscjeljenja uz pomoć pasa i mačaka djelomice se krije u njihovoj sposobnosti poticanja naših pozitivnih emocija, što u konačnici ubrzava ozdravljenje, no to, dakako, nije sve.

Naime, njihova prisutnost izuzetno povoljno djeluje na naš organizam. Prema istraživanju australskog instituta Baker Medical Research, provedenom na približno šest tisuća ispitanika, potvrđeno je da osobe koje imaju kućne ljubimce u prosjeku imaju niži krvni tlak i nižu razinu kolesterola u krvi, pa su u skladu s tim manje izloženi riziku od infarkta.

 

Izvor: alternativa-za-vas