Nova studija: Lijek za Alzheimerovu bolest uskoro u stomatološkim klinikama

Tretiranjem rupe u zubu lijekom koji se zove tideglusib, istraživači su uspjeli postići nešto fantastično

 

Kako piše iflscience.com, istraživači su pronašli način da regeneriraju trule zube. Korištenjem lijekova koji se obično daju osobama s Alzheimerovom bolešću, tim znanstvenika je uspio popraviti karijes stimuliranjem prirodne pojave matičnih stanica u zubima, kako bi se obnovilo gusto koštano tkivo.

Iako stomatolozi mogu liječiti karijes i šupljine na zubima, rješenje nije uvijek zadovoljavajuće. Cementi koji se koriste za popunjavanje rupa mogu ispucati ili se raspasti, što često dovodi do ponavljanja zahvata na najgorim šupljinama. S vremenom, to čak može dovesti do vađenja zuba, jer šupljina nikada ne može u potpunosti biti sanirana. Ali tretiranjem šupljine lijekom koji se zove tideglusib, istraživači su uspjeli postići nešto fantastično.

Zubi su sastavljeni od različitih slojeva. Gornji dio čini čvrsta caklina, ispod koje je debeli sloj dentina, koji, pak, okružuje mekanu jezgru. Središte zuba sadrži matične stanice, ali to može dovesti samo do ograničenog popravka dentina što nije dovoljno ako je oštećenje ili rupa u zubu prevelika.

Tim je testirao lijek na miševima, tretirajući njhove rupe u zubima spužvom od biorazgradivog kolagena namočenom u tideglusib. Tijekom vremena, spužva se razgradila, a zamijenio ju je novosintetizirani dentin. Budući da ova metoda praktički potiče tijelo da liječi samo sebe, ona rješava mnoge probleme koji često muče suvremene tehnike.

"Jednostavnost našeg pristupa čini ga idealnim kliničkim stomatološkim proizvodom za prirodno liječenje velikih šupljina, pružajući i zaštitu jezgre zuba i vraćanje dentina", u priopćenju objašnjava profesor Paul Sharpe, glavni autor studije objavljene u časopisu Nature. "Osim toga, korištenjem lijeka koji je već testiran u kliničkim ispitivanjima za Alzheimerovu bolest pruža pravu priliku da se ovo liječenje zuba brzo primijeni u klinikama."

Sposobnost zuba da liječe sami sebe mogla bi revolucionizirati kako stomatolozi liječe šupljine u zubima, pogotovo uzevši u obzir da bi ova metoda mogla vrlo brzo ući u kliničku uporabu.

Damir Fatušić