Ebola: Godinu dana nakon infekcije troje od četvero preživjelih osjeća tegobe

Djeca su uglavnom pokazivala manje kliničkih simptoma nego odrasli, napose su trpjela manju bol u zglobovima i imala su manje problema s vidom

 

Godinu dana nakon izlaska iz bolnice, troje od četvero pacijenata koji su preživjeli ebolu imaju zdravstvenih tegoba, a 18 posto ih ima problema s vidom, pa i težih koji se mogu završiti potpunom sljepoćom, zaključak je sveobuhvatne studije o posljedicama nakon preboljenja ebole u Gvineji.

Studija, objavljena u subotu u medicinskom časopisu The Lancet Infectious Diseases, potvrđuje rezultate istraživanja provedenog u Sijeri Leoneu na 277 preživjelih, u prosjeku četiri mjeseca nakon ozdravljenja.

Ovom novom studijom u Gvineji koja je počela u ožujku 2015. a treba se završiti u lipnju 2018., obuhvaćene su 802 preživjele osobe.

Među ispitanicima koji su uključeni u istraživanje u prosjeku godinu dana nakon prvog primanja u bolnicu, 40 posto osjeća umor i ima povišenu temperaturu, 38 posto pati od bolova u mišićima i zglobovima, 35 posto pati od glavobolje, 22 posto od bolova u trbuhu a 18 posto ima problema s vidom koji su se u osam slučajeva završili potpunom sljepoćom. Dva posto preživjelih je ostalo gluho, a 26 posto pati od anemije.

"Ovo je prvi put da je u istraživanju sudjelovao velik broj ispitanika svih dobnih skupina, uključujući djecu i to u duljem razdoblju", rekao je za AFP Eric Delaporte, francuski znanstvenik koji je vodio istraživanje.

Djeca su uglavnom pokazivala manje kliničkih simptoma nego odrasli, napose su trpjela manju bol u zglobovima i imala su manje problema s vidom, premda su dulje vrijeme imala temperaturu.

Procjenjuje se da je oko 17.000 ljudi preživjelo infekciju ebolom u zadnjoj epidemiji u zapadnoj Africi koja je službeno zaustavljena u siječnju 2016., navodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Ebola je u dvije godine u toj regiji, od 2013. do 2015., odnijela više od 11.000 života.

Hina