Bijela kuća: Nestao gotovo svaki spomen na osobe s invaliditetom u Trumpovoj administraciji

Novi predsjednik se tijekom kampanje nije fokusirao na probleme osoba s invaliditetom, iako je, kao kandidat, privukao pažnju medija i javnosti jer se navodno rugao reporteru s invaliditetom

 

Od kada je Donald Trump preuzeo dužnost predsjednika SAD-a, gotovo svaki spomen invaliditeta na web stranici Bijele kuće je nestao.

Web stranica Bijele kuće osvježena je i promijenjena kako bi se prilagodila svom novom vlasniku koji je prisegnuo u petak, a uz prijelaz, došlo je i do osjetno manjeg naglaska na pitanjima vezanim za osobe s invaliditetom.

Kako prenosi Disability Scoop, invaliditet je bio jedno od više od dvadeset pitanja istaknutih na početnoj stranici domene whitehouse.gov za vrijeme mandata, sada bivšeg predsjednika, Baracka Obame.

Stranica Obamine administracije sadržavala je, između ostalog, informacije o širenju obrazovanja i mogućnosti zapošljavanja za osobe s invaliditetom, provođenju Zakona o Amerikancima s invaliditetom i video obilazak Bijele kuće sa prijevodom na znakovni jezik.

Sada, međutim, linkovi na stranice o invaliditetu vraćaju pogrešku.

Novi predsjednik se tijekom kampanje nije fokusirao na probleme osoba s invaliditetom, iako je, kao kandidat, privukao pažnju medija i javnosti jer se, navodno, rugao reporteru s invaliditetom, što je Trump demantirao.

Pretraga za invaliditetom ili invalidnosti na novoj verziji stranice whitehouse.gov vraća samo devet rezultata, uključujući dva vezana za Grovera Clevelanda, predsjednika SAD-a od 1885. do 1889., i opet od 1893. do 1897.

Nova web stranica Bijele kuće ukazuje na to da supruga potpredsjednika Mikea Pencea, Karen Pence, namjerava koristiti svoju poziciju druge dame kako bi se usredotočila na umjetničku terapiju, koja može koristiti, između ostalog, i onima koji imaju autizam i druge poteškoće u razvoju.

Sasvim je jasno da je prerano za donositi bilo kakav sud o Donaldu Trumpu kao predsjedniku, no, što se osoba s invaliditetom tiče, prvi koraci nisu obećavajući.

Njegovi postupci, naravno, nemaju nikakav utjecaj na život osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, ali biti će zanimljivo pratiti način na koji će se Amerikanci s invaliditetom boriti za svoja prava, budu li im narušena.

Hina