Nova studija: Znanstvenici potvrdili da se ADHD preučestalo i pretjerano liječi

Iako je teoretski moguće da je djeci rođenoj u srpnju prerijetko dijagnosticiran ADHD, daleko je vjerojatnije da je riječ o preučestalom dijagnosticiranju

 

Kako piše portal IFLScience, ako je vaše dijete među najmlađom djecom u razredu, to povećava šansu da ga se liječi od ADHD-a. Iako je ovo već peta studija koja daje slične rezultate, prva je takva koja je provedena u južnoj hemisferi. To isključuje sezonske učinke, a podržava teorije preučestalog i pretjeranog liječenja ADHD-a.

Tri prethodne studije u Sjedinjenim Američkim Državama i jedna u Tajvanu otkrile su da je vjerojatnije da će djeci rođenoj upravo na vrijeme da bi krenula u školu biti dijagnosticiran ADHD.

Budući da su sve dosadašnje studije obavljene u sjevernoj hemisferi, postojala je mogućnost da neki zajednički faktor iskrivljuje rezultate, iako SAD i Tajvan imaju različite granične datume rođenja djece za početak školovanja. U Australiji, međutim, školska godina počinje u siječnju, a u školu se mogu upisati djeca rođena prije 30. lipnja.

Doktor Martin Whitely sa Sveučilišta Curtin dobio je datume rođenja djece kojoj su propisani lijekovi za ADHD. Whitely je otkrio razlike među pojedinim australskim državama. U nekima od njih, djecu koja su dovoljno stara da pohađaju školu, roditelji često zadržavaju godinu dana prije nego ih upišu. Međutim, u Zapadnoj Australiji, gdje je Whitely nekada bio član parlamenta, 98 posto djece krene u školu čim im je to zakonski dopušteno, zbog čega je te podatke lakše analizirati.

U studiji objavljenoj u Medical Journal of Australia, Whitely izvještava da su djeca iz Zapadne Australije u dobi od 6 do 10 godina koja su rođena u lipnju imala dvaput veće šanse da ih se liječi od ADHD-a, za razliku od djece rođene u srpnju, koja su time i među starijim članovima svoga razreda. Efekt je slabiji kod starije djece.

"Rad je analizirao brojeve, možemo samo hipotetizirati o uzrocima," rekao je Whitely za IFLScience. Međutim, istaknuo je da "učitelji pružaju ključne informacije" koje obavještavaju o dijagnozama i mogu pogreškom zamijeniti dobnu nezrelost i neurološko stanje.

Iako je teoretski moguće da je djeci rođenoj u srpnju prerijetko dijagnosticiran ADHD, Whitely misli da je daleko vjerojatnije da je riječ o preučestalom dijagnosticiranju, posebno među djecom rođenom u lipnju.

Zanimljivo, dok je ukupna stopa liječenja od 1,9 posto u Zapadnoj Australiji znatno niža u odnosu na američka istraživanja (2,6 do 5,8 posto), omjer između najstarijih i najmlađih učenika je vrlo sličan u svim slučajevima.

Whitely želi istražiti da li u drugim državama običaj odgađanja početka školovanja za mlađu djecu mijenja stvari. "Povećana fleksibilnost trebala bi pružiti zaštitu djeci kojoj se odgađa polazak u školu", rekao je za IFLScience, "ali to stvara veći raspon godina u razredu i može zapravo izazvati još jači učinak za one koji rano krenu u školu."

Whitely također želi da se više istraže dugoročni učinci liječenja od ADHD-a, protiv čega se borio mnogo godina.

Damir Fatušić