Otkako mi je sestri dijagnosticirana multipla skleroza više se ne mogu prepoznati

PITANJE: T. B.(35) Prije četiri godina sam izgledala strašno. Sestri je dijagnosticirana multipla skleroza i kod mene je to izazvalo šok koji je doveo je do toga da sam gotovo izgubila kosu.

 

Ispadali su mi cijeli pramenovi. Poslije sam se oporavila, ali ovih dana sam veoma zabrinuta. Opet vidljivo gubim kosu, a ne znam razlog. Ovo stanje me posebno ljuti, jer sam konačno pronašla dijetu koja mi je pomogla da imam savršenu tjelesnu težinu. Što da poduzmem i zašto mi se sada to opet događa?

ODGOVOR: Normalno povećano opadanje kose u prijelaznim godišnjim dobima proljeće-jesen je alarmantno ukoliko dnevno izgubimo više od sto vlasi. Kod mnogih žena pojačano ispadanje kose ne traje dulje od nekoliko tjedana i prolazi samo od sebe. Razlog sezonskog gubitka kose je rast novih vlasi – stare vlasi opadaju da bi ustupile mjesto mladima.

Najčešći oblik gubitka kose je androgena ćelavost koja se javlja i kod muškaraca i žena. Glavni uzrok je pojačana preosjetljivost korijena dlake na aktivan metabolit muškog spolnog hormona testosterona koji koči dlaku u njenom razvoju, što postupno dovodi do potpunog nestanka vlasi i njenog korijena. Pojačan gubitak kose mogu izazvati citostatici, vitamin A i njegovi derivati, antidepresivi, hormoni (testosteron), lijekovi za smanjenje masnoća u krvi, određene vrste lijekova za visoki tlak, oboljenja štitnjače, anemije uslijed nedostatka željeza, infektivne bolesti praćene povišenom temperaturom.

Provodite li dijetu koje podrazumijevaju niski unos ugljikohidrata ona može izazvati lošu kvalitetu i ispadanje kose kao reakciju na nedovoljan unos kalorija i šećera. Možete jesti proteine koliko god želite, ali bez energije, vaša kosa će vidno izgubiti na kvaliteti.

Jedan od najčešćih razloga pretjeranog opadanje kose je stres. Kosa počinje opadati od šest tjedana do tri mjeseca nakon stresnog događaja, bilo fizičkog ili emotivnog, a manifestira se kao naglo prorjeđivanje i gubitak volumena. Kosa ponovo počinje rasti i obnavlja se nakon smanjenja stresa i to nakon tri do najviše šest mjeseci opadanja. Ukoliko je prošlo više od šest mjeseci od događaja koji je izazvao šok, a kosa vam se ne obnavlja potražite stručnu pomoć. Tehnike opuštanja poput joge, vođene vizualizacije ili meditacije pomoći će ublažiti stres, a time i smanjiti opadanje vaše kose.

In Portal

 

Povezane vijesti