Dobra vijest: Ljepotica u invalidskim kolicima razbija predrasude i natječe se za Miss svijeta

"Za nekoga u invalidskim kolicima velika je stvar da se može natjecati. Stvarno se nadam da to šalje poruku da bez obzira na vašu rasu, veličinu ili invaliditet – zbog čega god ste drugačiji – lijepi ste"

 

Prošle nedjelje Justine Clarke postala je prva Australka u invalidskim kolicima koja je sudjelovala u australskom natjecanju za Miss svijeta.

Kako prenosi Independent, 26-godišnjakinja s "deformacijom potkoljenica" se željela uključiti u konkurenciju zbog gesla natjecanja – "ljepota sa svrhom" – i misije koja za cilj ima pomoći "najranjivijima u društvu".

Osim toga, zapanjujuća plavuša razbija stereotipe i odlučna je u namjer da modna pista postane mjesto prihvaćanja za sve žene.

"Želim da pista bude fer i uključivo mjesto za sve", rekla je.

"Invalidska kolica me ne definiraju niti me ograničavaju. Ja još uvijek mogu biti jaka, ženstvena i lijepa."

Clarke je u invalidskim kolicima već dvije godine, ali još uvijek nije otvoreno govorila o svom invaliditetu.

"Ne želim ulaziti u ono što se dogodilo, ali želim biti uzor i osnažiti mlade žene", rekla je Clarke za The Advertiser.

"Za nekoga u invalidskim kolicima velika je stvar da se može natjecati. Stvarno se nadam da to šalje poruku da bez obzira na vašu rasu, veličinu ili invaliditet – zbog čega god ste drugačiji – lijepi ste."

Nacionalna direktorica natjecanja za Miss svijeta, Deborah Miller, također je rekla da je Clarke pokazala da "ljepota dolazi u svim oblicima".

Iako Clarke nije uspjela ući u sljedeću fazu natjecanja, velik broj siromašne i djece s poteškoćama u razvoju u Južnoj Australiji bio je pravi razlog njenog zanimanja za natjecanje.

Strastvena mlada žena planira dalje raditi uz dječju dobrotvornu udrugu Varity i širiti poruku "ljepote sa svrhom".

Također se nada da će motivirati ljude da učine razliku u životima djece donacijom prijeko potrebnih sredstava.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti