Kroničan umor i strah od težeg invaliditeta

PITANJE: V. H. (33) U posljednje vrijeme konstantno sam umoran i loše spavam.

 

Ne znam što mi se događa, a zabrinut sam zbog mogućih posljedica moje dekoncentracije. Hodam pomoću štaka i stalno sam u strahu od pada koji bi pogoršao moj invaliditet. Moram raditi i ne mogu si dozvoliti bolovanje, a ne znam kako se boriti protiv tog kroničnog umora. Nadam se da nije neka ozbiljna bolest?

ODGOVOR: Neobjašnjiv umor najčešće nije znak neke ozbiljne bolesti, već posljedica preopterećenosti ili manjka sna. Ako umor traje duže od jednog tjedna, iako noću spavate sedam ili osam sati i pravilno se hranite, trebali bi porazgovarati sa liječnikom.

Stručnjaci smatraju da je umor posljedica složenih procesa u živčanom sustavu, mozgu, kičmenoj moždini i živcima. Nezdrav način života koji podrazumijeva prehranu siromašnu vitaminima, nekretanje i preopterećenost poslom, dovodi do toga da se mnogi ljudi osjećaju iscrpljeno, malaksalo i bezvoljno. Umor može biti signal za skrivene zdravstvene probleme poput anemije, hipotireoze, alergija ili srčanih tegoba. Lijepo vrijeme tj. proljeće zna stvoriti mnogo zdravstvenih problema. Vrtoglavica, nesanica ili pospanost, uznemirnenost, iscrpljenost, glavobolja, umor samo su neki simptomi koji muče osobe osjetljive na promjenu vremena. Proljetni umor možete ublažiti boravkom na svježem zraku, zdravom prehranom i vježbama, ali sve to nije dovoljno ako imate sindrom kroničnog umora o kojem se posljednjih godina sve više govori.

Za sindrom kroničnog umora neki liječnici su uvjereni da je bolest virusnog porijekla i okrivljuju virus herpesa, a drugi smatraju da je izazivač stres. Većina znanstvenika slaže se da se jedan od uzroka krije u načinu života pacijenta - u stalnom stresu i ubrzanom životnom tempu. Neriješeni unutarnji konflikti, psihički problemi i opterećenja neki su od puteva koji dovode do kroničnog umora, koji se javlja kao obrambena reakcija organizma.

Razne stresove ne možete izbjeći, ali možete promijeniti svoj odnos prema njima. Negativne učinke stresa možete smanjiti i sami. Za to je neophodan kvalitetan san, pri čemu je važno spavati 7-8 sati svaku noć. Odvojite najmanje sat vremena dnevno za odmor i opuštanje. Izbjegavajte namirnice bogate šećerom i jednostavnim ugljikohidratima, ne preskačite doručak, a posljednji obrok trebao bi biti oko 18 sati. Budite tjelesno aktivni i potražite adaptogene preparate koji uspostavljaju ravnotežu cjelokupnog organizma.

In Portal