Genosovi znanstvenici: Molekularne osnove bolesti

Studija je otkrila mnoge do sada nepoznate veze između genskih varijacija i niza bolesti, uključujući Alzheimerovu bolest, bolesti srca, autoimune bolesti i raka

 

Istraživači znanstvenog laboratorija Genos sudjelovali su u istraživanju molekularnih osnova bolesti, a rezultate toga istraživanja u broju od 27. veljače objavio je ugledni znanstveni časopis "Nature Communications", izvijestili su iz Genosa.

Genosovi znanstvenici sudjelovali su, kao dio velikog međunarodnog istraživačkog konzorcija, u istraživanju pod nazivom 'Connecting genetic risk to disease endpoints through the human blood plasma proteome' koje je objavio časopis 'Nature Communications', a međunarodni tim znanstvenika vodio je prof. Karsten Suchre s Weill Cornell Medicine u Kataru, navodi se u priopćenju.

"Brojne dosadašnje studije otkrile su vezu genetičkih promjena s razvojem različitih kompleksnih bolesti, no vrlo se malo znalo o molekularnim mehanizmima koji povezuju promjene u genomu s razvojem bolesti. Rezultati navedenog istraživanja predstavljaju važan iskorak u tom smjeru, a u istraživanje je prvi put uključena i analiza velikog broja proteina u plazmi", ističe se.

Genos je u konzorcij pozvan na temelju iskustva i znanja na području analize glikana, potencijalnih biomarkera za čitav niz bolesti i stanja koji pomažu u stratifikaciji pacijenata s ciljem razvoja personalizirane medicine, u čemu je vodeći istraživački laboratorij u svijetu. Za potrebe istraživanja, Genosovi znanstvenici pod vodstvom prof. dr. sc. Gordana Lauca proveli su analizu glikozilacije proteina, te su na taj način pridonijeli boljem razumijevanju kompleksne mreže interakcija koja je podloga za razvoj bolesti.

"Iznimno sam ponosan na naše sudjelovanje u ovom velikom rezultatu, posebice jer smo time još jednom potvrdili značaj analize glikozilacije proteina za razumijevanje bioloških procesa i razvoja bolesti. Kao jedno od vodećih mjesta za analizu glikozilacije u svijetu, Genos je uključen u više ovakvih velikih projekata i očekujemo da će ovakvih rezultata u budućnosti biti sve više i više", izjavio je Lauc.

Studija je otkrila mnoge do sada nepoznate veze između genskih varijacija i niza bolesti, uključujući Alzheimerovu bolest, bolesti srca, autoimune bolesti i raka. Tim istraživača analizirao je genetičke podatke više od 1300 osoba iz Europe, Azije i Bliskog istoka i identificirao preko 450 genskih varijanti, od kojih su mnoge uključene u pojavu ozbiljnih bolesti. Otkrivanje tajne složenih biokemijskih procesa - poznatih kao "pathways" – osigurava podlogu za razvoj nove generacije terapija lijekovima i učinkovitijih dijagnostičkih alata za niz složenih bolesti.

Genosovi znanstvenici objavili su velik broj zapaženih radova na području glikobiologije publiciranih u vodećim svjetskim znanstvenim časopisima.

Hina