Ujedinjeni narodi: Što će zaključiti Odbor za praćenje zaštite prava osoba s invaliditetom

Umjesto da se na invaliditet gleda kao na medicinsko, socijalno ili pitanje ovisnosti o tuđoj pomoći, Konvencija UN-a potiče ljude diljem svijeta da invaliditet shvaćaju kao pitanje ljudskih prava

 

Odbor Ujedinjenih naroda za praćenje zaštite prava osoba s invaliditetom otvorio je svoju proljetnu sjednicu u Ženevi s pozivom na pridavanje posebne pažnje rodnim pitanjima.

"Pozivamo vas da ugradite snažan spolni temelj u svoj dnevni red ove godine i pozivamo vas da obratite posebnu pažnju kako bi osigurali da glas i iskustva djevojaka i žena rezonira u vašim raspravama", rekla je Kate Gilmore, Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava, 17. sjednici Odbora za prava osoba s invaliditetom, koja traje do 12. travnja.

Kate Gilmore je govorila u ime glavnog tajnika UN-a, Antónia Guterresa, koji je rodnu jednakost i ravnopravnu zastupljenost žena odredio kao središnju temu svog mandata.

Na ovoj sjednici, Odbor, koji se sastoji od 18 neovisnih međunarodnih stručnjaka, razmotrit će prava osoba s invaliditetom u Republici Moldaviji, Iranu, Cipru, Bosni i Hercegovini, Jordanu, Armeniji, Hondurasu i Kanadi.

Te zemlje su među 172 država potpisnica Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, koja je donesena 13. prosinca 2006. godine od strane Skupštine UN-a.

Umjesto da se na invaliditet gleda kao na medicinsko, socijalno ili pitanje ovisnosti o tuđoj pomoći, Konvencija potiče ljude diljem svijeta da invaliditet shvaćaju kao pitanje ljudskih prava.

Konvencija o pravima osoba s invaliditetom obuhvaća mnoga područja u kojima mogu nastati prepreke, kao što je fizička pristupačnost zgrada, cesta i prometa, kao i pristup informacijama putem pisanih i elektroničkih komunikacijskih sredstava, a također ima za cilj i smanjenje stigme i diskriminacije, koje su često razlozi zbog kojih su osobe s invaliditetom isključene iz obrazovanja, zapošljavanja, te zdravstvenih i drugih usluga.

Postoji oko milijardu ljudi s invaliditetom u svijetu.

Na prvom sastanku, Odbor je usvojio plan i program rada, dok su novoizabrani članovi Odbora položili prisegu.

Činjenica da je od strane država članica samo jedna žena izabrana da radi u Odboru je "fundamentalno neprimjerena", kaže Gilmore, pozivajući zemlje članice da "isprave ovu neprihvatljivu situaciju" na sljedećim izborima.

Damir Fatušić