Nova studija: Matične stanice kao mogući tretman za liječenje autizma

Istraživanje je pokazalo da je većina poboljšanja u ponašanju opažena u prvih šest mjeseci nakon infuzije, ali su poboljšanja zadržana i tijekom sljedećih šest mjeseci

 

Malo, ali obećavajuće istraživanje sugerira da matične stanice iz djetetove vlastite krvi iz pupkovine mogu ponuditi učinkovit tretman za simptome autizma.

Većina djece s poremećajima iz autističnog spektra koja su primila infuziju iz vlastite krvi pupkovine pokazala su, između ostalog, poboljšanje u ponašanju, komunikaciji i socijalizaciji, i to bez značajnijih negativnih učinaka liječenja.

Rezultati potječu iz studije kojom je bilo zahvaćeno 25 djece s autizmom u dobi od 2 do 5 godina, a koja je objavljena u časopisu Stem Cells Translational Medicine.

Svoj djeci koja su sudjelovala u istraživanju krv iz pupkovine izvađena je pri rođenju i pohranjena u banku krvi. Za potrebe studije, djeca su prošla niz bihevioralnih i funkcionalnih procjena prije primitka jednokratne infuzije krvi iz pupkovine. Nove procjene provedene su 6 i 12 mjeseci nakon infuzije.

Kako piše Disability Scoop, znanstvenici ne samo da su saznali da je tretman bio siguran, nego izvješća roditelja, kao i kliničke procjene, pokazuju da više od dvije trećine djece ima vidna poboljšanja simptoma autizma.

Istraživanje je pokazalo da je većina poboljšanja u ponašanju opažena u prvih šest mjeseci nakon infuzije, ali su poboljšanja zadržana i tijekom sljedećih šest mjeseci.

"Drago nam je da je ova studija pokazala sigurnost liječenja djece s poremećajima iz autističnog spektra s vlastitom krvi iz pupkovine”, rekla je Joanne Kurtzberg, pedijatrijska specijalistica za transplantaciju koštane srži s Duke Healtha, koja je radila na studiji.

Iako su rezultati ohrabrujući, istraživači kažu da je potrebno provesti daljnja istraživanja, s više sudionika, prije donošenja bilo kakvih čvrstih zaključaka o učinkovitosti infuzije krvi iz pupkovine.

"Mi se sada nadamo da ćemo ponoviti ove preliminarne rezultate u nasumičnom kliničkom ispitivanju druge faze, za koje je upis gotovo završen”, zaključuje Kurtzberg.

Damir Fatušić