Borba protiv Parkinsona: Terapija za moždane stanice revolucionarni je način liječenja Parkinsonove bolesti

Testovi na miševima sa simptomima nalik Parkinsonovoj bolesti pokazuju kako takva terapija ublažava tegobe

 

Znanstvenici vjeruju da su pronašli način liječenja i možda čak i preokretanja tijeka Parkinsonove bolesti tako što će proizvesti zamjenske stanice kako bi 'popravili' oštećenja na mozgu, prenosi BBC.

Znanstvenici vjeruju da se stanice ljudskog mozga mogu navesti da preuzmu posao onih koje su uništene Parkinsonovom bolesti. Testovi na miševima sa simptomima nalik Parkinsonovoj bolesti pokazuju kako takva terapija ublažava simptome.

Stručnjaci kažu kako je istraživanje objavljeno u Nature Biotechnology obećavajuće iako je u vrlo ranoj fazi.  Znanstvenici još uvijek moraju provjeriti je li liječenje sigurno i mogu li stanice koje su život počele kao astrociti doista funkcionirati kao neuroni koji proizvode dopamin a koji su uništeni u Parkinsonovoj bolesti.

Ljudima koji boluju od Parkinsonove bolesti nedostaje dopamin jer su neke od stanica koje ga proizvode odumrle.  Ne zna se što uništava te stanice no taj gubitak izaziva simptome poput tremora i teškoća u kretanju i hodanju.

Znanstvenici danas tragaju za načinom da nadomjeste oštećene neurone transplantacijom novih zdravih neurona, no novo istraživanje krenulo je drugim putem i pokušava otkriti mogu li zadaće uništenih neurona preuzeti druge stanice u mozgu.

Istraživanje na miševima, kojima su davani kokteli malih molekula koje reprogramiraju postojeće stanice u mozgu i ljudskih astrocita, dovelo je do ublažavanja simptoma Parkinsonove bolesti .

Hina

 

Povezane vijesti