Međunarodna konferencija o hrvatskoj znanosti u EU

Kako je jedan od ciljeva konferencije bio prikazati postignuća hrvatske znanstvene zajednice u Europskom istraživačkom prostoru (ERA) bila je to i prigoda da Saša Zelenika, pomoćnik ministra znanosti, istakne kako je upravo MZOS bio najuspješnije ministarstvo u povlačenju novca iz europskih strukturnih fondova te novca dobivenoga za istraživanje i razvoj znanosti

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) organizator je i domaćin međunarodne konferencije "Hrvatska znanost u Europskoj uniji" (Croatian Science in the European Union) na kojoj je danas predstavljen i novi program Europske unije (EU ) za istraživanje i inovacije "Obzor 2020" (Horizon 2020) koji počinje 1. siječnja 2014. godine.
Jednodnevna konferencija okupila je vodeće hrvatske znanstvenike i gospodarstvenike te predstavnike europskih institucija, a MZOS je time obilježio i ulazak Republike Hrvatske u EU.

Kako je jedan od ciljeva konferencije bio prikazati postignuća hrvatske znanstvene zajednice u Europskom istraživačkom prostoru (ERA) bila je to i prigoda da Saša Zelenika, pomoćnik ministra znanosti, istakne kako je upravo MZOS bio najuspješnije ministarstvo u povlačenju novca iz europskih strukturnih fondova te novca dobivenoga za istraživanje i razvoj znanosti.

Zelenika je napomenuo kako je danas Hrvatski sabor raspravio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koji bi, rekao je, trebao omogućiti da se provedu potrebne promjene koje će pridonijeti razvoju znanosti. Jer, dodao je Zelenika, parafrazirajući riječi Crvene kraljica iz poznate knjige "Alisa u zemlji čudesa" Lewisa Carolla, moramo trčati najbrže što možemo, da bismo ostali na mjestu, a ako želimo nekamo stići, moramo trčati dvostruko brže.

Predstavnik Središnje uprave za istraživanje i inovacije Europske komisije Neville Reeve iscrpno je predstavio novi program "Obzor 2020" rekavši da je taj program pokrenut kako bi se učinkovito odgovorilo na ekonomsku krizu, ojačalo europsku globalnu poziciju te reagiralo na pojačano zanimanje Europljana za zaštitu okoliša i podizanje kvalitete života. Govorio je i o "kalendaru događanja" pa je tako najavio da bi prvi natječji za dobivanje sredstava iz programa "Obzor 2020", trebali biti objavljeni 10. prosinca ove godine.

Gabrijela Herceg Sarajlić, voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju, programe i projekte EU-a u MZOS-u osvrnula se na užurbane pripreme koje to ministarstvo provodi kako bi bilo što uspješnije u natjecanju za novac iz toga projekta te je, primjerice, spomenula kako je jedan od prioriteta ministarstva razvoj istraživačke infrastrukture.

Koordinatorica Nacionalnih kontaktnih točaka (National Contact Points - NCPs) Ida Škevin sažela je činjenice koje daju pregled hrvatskoga sudjelovanja u okvirnim programima (FP) EU-a. Tako je, primjerice, rekla da je u FP7 od 2007. godine pa do ulaska RH u EU, u 248 projekata sudjelovalo 309 hrvatskih znanstvenika i znanstvenih institucija, a ukupna je vrijednost tih projekta, zaključno s 21. lipnja ove godine, 70,5 milijuna eura. U tome razdoblju RH je za sudjelovanje u FP7 platila ukupno 42,6 milijuna eura, tako da je ostvaren dobitak od 27,9 milijuna eura.

Predstavnik Europske komisije u RH veleposlanik Branko Baričević izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatska postala dio velike europske obitelji, a uvjeren je da će to biti prosperitetno i za hrvatske znanstvenike i znanstvene institucije.

Hina

Foto: PIXSELL