Intervju, Andro Krstulović Opara: Svi smo mi dužnici osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju

"Osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama nisu naš teret već naše nadahnuće, naše bogatstvo i tako moramo stvari postaviti i tako stvari trebamo rješavati", kaže uz ostalo kandidat za gradonačelnika Splita

 

Povod za razgovor s Androm Krstulovićem Oparom, kandidatom za gradonačelnika Splita, njegov je program koji trasira novi put za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju kroz funkciju gradskog povjerenika za navedenu populaciju. U samom programu jasno se ističe kako će povjerenik biti zadužen za praćenje i poštivanje osnovnih ljudskih prava od strane svih struktura u gradu Splitu, sukladno UN Konvenciji i Nacionalnoj strategiji za osobe s invaliditetom 2017. - 2020. Povjerenik će, isto tako, imati zadaću predlagati i sugerirati kvalitetne prijedloge i rješenja u izgradnji Splita po mjeri svakog čovjeka. Ovom inicijativom Krstulović Opara želi ukazati kako su osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju ravnopravni članovi zajednice.

Može li se vaš program za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju okarakterizirati kao pionirski pothvat za navedenu populaciju?

- Ne bih to tako nazvao, prije bih rekao kako je ovo stavljanje pravih vrijednosti na pravo mjesto. Kada sam se odlučio za kandidaturu za gradonačelnika Splita moj glavni i osnovni cilj bio je Čovjek, dijete, a osobe s invaliditetom pripadaju u grupaciju Čovjek, kao što i djeca s teškoćama u razvoju pripadaju u kategoriju Djeca. Dakle, meni je zadaća u budućem četverogodišnjem mandatu prilagoditi sve institucije, sve sadržaje ne samo osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, već svakom pojedincu, neovisno o njegovim sposobnostima. Moram naglasiti kako ja osobno nisam toliko educiran i osviješten da bih znao sve o problematici osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, a niti mi i je poznato kako je riješiti, ali znam tko to može i kome je stalo. Iz jednog takvog razmišljanja dogodila se ideja o povjereniku za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, a je li to neki revolucionaran potez ili nije to prepuštam sudu javnosti. Ja sam se odlučio graditi Split za svakoga i to je moj izbor.

Split je centar Dalmacije, ali i drugi grad Hrvatske. Hoće li ovaj vaš stav potaknuti i druge gradove na isto razmišljanje?

- Slažem se, Split je zaista stup, ne samo Dalmacije već i čitave Hrvatske. Sve ono što je kretalo iz Splita zaživjelo je i drugdje, pa se toplo nadam kako će to biti i s povjerenicima za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Ipak, moram reći kako smo svi mi veliki dužnici osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju i tako moramo gledati na stvari. Navedena populacija nisu tamo neki jadnici koji trebaju našu pomoć, oni nisu naš teret već naše nadahnuće, naše bogatstvo i tako moramo stvari postaviti i tako stvari trebamo rješavati. Nije to tamo neka populacija koja traži i skuplja milodare, ne, oni su ravnopravni članovi zajednice čija osnovna i sva ostala ljudska prava trebamo poštivati. Jedna od zadaća povjerenika je i povezivanje horizontale i vertikale, i na taj način možemo dotaknuti i potaknuti svaku drugu sredinu na ovakvo razmišljanje, a čime se zadovoljava sve ono što je usvojeno UN Konvencijom, kao i Nacionalnom strategijom za osobe s invaliditetom.

U gradu Splitu, prema registru, živi oko 22 tisuće osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Hoćete li uspjeti zadovoljiti sve njihove potrebe?

- Naš cilj je voditi jednu afirmativnu politiku kojom će se navedenoj populaciji osigurati maksimalno aktivan pristup zajednici, zajednici koja će uvidjeti pravu i istinsku vrijednost osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, ali u isto vrijeme inzistirat ćemo na njihovoj odgovornosti. Ovaj program se ne može realizirati preko noći, on treba vremena, strpljenja, vjere i zajedništva, jer navedena populacija odgovornost je svih nas, a ne samo ove ili one vlasti. Mnogi su mi sugerirali uklanjanje barijera, što nam otvara mogućnost bavljenja turizmom za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama razvoju. Svaka čast takvom razmišljanju, ali meni su na prvom mjestu naši sugrađani s invaliditetom i naša djeca s teškoćama u razvoju, jer ako njima prilagodimo infrastrukturu onda je ona prihvatljiva svakome, bio on turista ili domaćin, imao on invaliditet ili ne. Ono što mi želimo je graditi Split u kojem svaki pojedinac može dati svoj doprinos njegovom razvoju, na ovaj ili onaj način. Naš cilj je graditi jedan humaniji Split.

Hoćete li uspjeti ostvariti zadane ciljeve?

- To vam je kao da nekoga pitate hoće li dobiti na lotu. Ja ne mogu reći sa sigurnošću kako ćemo ovo ili ono napraviti u tolikoj mjeri, ja želim stvoriti tim koji će raditi sve ono što je u interesu svakog pojedinca. Sami ste naveli kako u gradu Splitu živi oko 22 tisuće osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, a prvo i osnovno pitanje je kakve su i kolike njihove mogućnosti, koliko oni zbog svoga tzv. hendikepa mogu biti aktivni članovi zajednice, a koliko trebaju njezinu pomoć. Mi moramo vidjeti kako ćemo osigurati rad s roditeljima i kako ćemo ih pripremati za određena zadatke kada je u pitanju rehabilitacija u kući. Sve je to u domeni povjerenika za osobe s invaliditetom i reći da ćemo brzo riješiti bilo bi prebahato. Mi želimo radom pokazati kako nam je to prioritet, želimo motivirati osobe s invaliditetom i njihove članove obitelji na rad i aktivno sudjelovanje u zajednici. Mi želimo javnost motivirati na prepoznavanje vrijednosti i kod osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, jer svi mi zajedno smo nositelji jedne takve afirmativne politike u kojoj ne smije biti političkog prepucavanja, već isključivo odgovorno zajedništvo.

Razgovarao: Ante Raos

 

Povezane vijesti