Djevojka s invaliditetom koja često mijenja partnere i strahuje od spolno prenosivih bolesti

PITANJE: N. I. (19) Moja cimerica zaljubljive je prirode. Često mijenja partnere, a kada pokušam razgovarati s njom o riziku od spolnih bolesti ona mi se smije.

 

Misli da ne mogu suditi o njezinom ponašanju, jer kaže da bih se i ja tako ponašala samo da nemam tako vidljiv invaliditet. I ona je osoba s invaliditetom, no na njoj se tek neznatno vide teškoće u kretanju. Zabrinuta sam za njezino zdravlje i, molim vas, dajte mi neku informaciju o mogućnosti testiranja na spolno prenosive bolesti. Možda me posluša pročitavši vaš odgovor. Uostalom, jednom mi je spomenula kako i sama strahuje da bi mogla biti žrtvom neke spolne bolesti.

ODGOVOR: Spolno prenosive bolesti razvijaju se obično pritajeno s dugim asimptomatskim fazama, tako da se u oboljelih ne očituju klinički znaci bolesti, zbog čega nosioci bolesti koji za nju uopće ne znaju, nesvjesno prenose infekciju na druge osobe. Glavni čimbenici rizika za spolno prenosive bolesti su nedovoljna upućenost, promiskuitet osobito kod nezaštićenog spolnog odnosa, analni spolni odnos, loši socijalni uvjeti kao i loša zdravstvena zaštita. Osobiti značaj imaju spolno prenosive bolesti u razdoblju adolescencije. Američki znanstvenici upozoravaju da je četvrtina svih STD u dobnoj skupini od 15 - 19 godina, pri čemu najveći značaj ima klamidija, gonoreja, herpes i HPV. Glavni razlozi porasta učestalosti spolno prenosivih bolesti u mlađoj populaciji su biološki čimbenik, osobita osjetljivost stanica genitalnog sustava prema infekciji u ovom uzrastu i kulturološko - odgojni čimbenik.  Premda se općenito bilježi porast uporabe kondoma kod mlađih adolescenata, njegova uporaba je i dalje na nezavidno niskoj razini. Većina adolescenata potcjenjuje rizik zaraze. Nerijetko je uporaba kondoma neispravna ili dolazi do prekida njegove uporabe s napredovanjem veze. Liječenje spolno prenosivih infekcija predstavlja veliko ekonomsko opterećenje za zdravstveni sustav te stoga zahtjeva posebnu pažnju i kvalitetnu strategiju troškovne isplativosti, od kojih je jedna od najboljih svakako ulaganje u kvalitetne edukacije mladih i testiranja bez obzira je li u zdravstvenom sustavu ili u društvenoj zajednici. Troškovna isplativost ustvari predstavlja veći broj kvalitetno educiranih mladih i dijagnosticiranih osoba, pogotovo ljudi koji su bili ili jesu u riziku od zaraze, bez obzira na rezultat testiranja, uz pravilnu edukaciju s ciljem prevencije i očuvanja zdravlja.

Informirati se može o testiranju na spolno prenosive infekcije pri Centru za reproduktivno zdravlje 01 46 96 334; Služba za kliničku mikrobiologiju, Odjel za molekularnu dijagnostiku 01 46 96 303.

In Portal