Anita Blažinović: Moja potraga za 'Spomenicima nepristupačnosti' za osobe s invaliditetom

U rubrici 'Spomenici nepristupačnosti' naši novinari, u suradnji s čitateljima, otkrivaju institucije koje nisu prilagođene osobama s invaliditetom. OSI populacija kao jedan od ključnih problema njihove integracije u društvenu zajednicu navodi upravo pristupačnost građevinskim objektima.

In-Portal poziva svoje čitatelje da, kroz foto-materijal i prigodni tekst, prijavljuju institucije – državne, kulturne, obrazovne -  čiji sadržaj ili usluge ne mogu 'konzumirati' zbog nepristupačnosti. Na taj način naša redakcija želi utjecati na svijest državnih i gradskih vlasti da poduzmu odlučne korake kako bi se ispravila ova društvena nepravda. Danas predstavljamo Trg Dragutina Domjanića 6, Sesvete


Anita Blažinović pred sesvetskim 'spomenikom nepristupačnosti'

Narodno sveučilište Sesvete: Zgrada rekorder u 'Spomenicima nepristupačnosti'

Narodno sveučilište Sesvete bogato je sadržajima kako za djecu, tako i za odrasle. Centar za obrazovanje, Centar za kulturu, razne radionice neki su od sadržaja na koje neće doći osobe u kolicima, ni teško pokretne osobe jer ih od tih usluga ili sadržaja dijeli nemali broj stepenica.

Na istoj lokaciji nalazi se i Prekršajni sud na kojeg u ime osobe u kolicima može otići samo odvjetnik, ili druga osoba koja ima pravo zastupanja.Dakle, dragi Sesvečani s bilo kakvom nemogučnošću u kretanju, ne smijete biti u prekršaju.

Nevoljama na ovoj adresi moramo dodati i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Ako ste osoba s invaliditetom i nezaposleni, redovita mjesečna javljanja bit će moguća samo mailom, a osobne konzultacije s vašim savjetnikom telefonom. Možemo se složiti da se danas puno toga može riješiti telefonom i mailom, no to ne smije biti i jedina mogućnost ako je pravo na pristupačnost temeljno ljudsko pravo.

I za kraj slijedi Centar za socijalnu skrb u koji bi osobe s invaliditetom trebale itekako moći ući kako bi ostvarile neko elementarno pravo, uzele potvrdu ili pitale za savjet. OSI populaciji je u Sesvetama to ponekad nemoguća misija jer u centralnu zgradu nije moguće ući s kolicima.

Unazad dvije godine postoji i nova lokacija Centra na adresi Ulica Krešimira Kovačevića 8, Jelkovec, i ta lokacija ima dizalo, ali tamo se sa socijalnom radnicom možete susresti samo uz prethodnu telefonsku najavu i dogovoreni termin. U situacijama kada nešto trebate odmah možete pokušati telefonom ili jednostavno poslati nekoga što, složit ćete se, također nije uvijek moguće.

Ovakva situacija se kosi i s pravom na pristupačnost svakoj ustanovi i s činjenicom da bi Centri za socijalnu skrb morali biti prva vrata koja osobe s invaliditetom trebaju otvoriti pri ostvarivanju svojih prava.

Anita Blažinović