Porazna statistika: Osobe s invaliditetom duplo češće od ostalih građana žrtve nasilnih zločina

Među osobama s invaliditetom američka je agencija ustanovila da će građani/ke s kognitivnim problemima najvjerojatnije biti žrtve zločina

 

Prema novim federalnim podatcima, osobe s invaliditetom imaju više od dva puta veću vjerojatnost da će biti žrtve nasilnog zločina.

Izvješće koje je ovog mjeseca objavio Državni zavod za pravnu statistiku Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država pokazuje da su između 2011. i 2015. godine osobe s invaliditetom starije od 12 godina bile žrtve zločina dvostruko više puta od opće populacije.

Kako prenosi Disability Scoop, populacija osoba s invaliditetom suočila se s trostruko višom vjerojatnosti najtežih nasilnih zločina poput silovanja, seksualnog zlostavljanja, pljačke ili težih napada.

Nalazi se temelje na podatcima prikupljenim Nacionalnim istraživanjem o žrtvama kriminala. Nacionalno reprezentativno istraživanje, provedeno na osobama od 12 i više godina provodi Ured za popis stanovništva Sjedinjenih Američkih Država i ispituje sudionike o svim iskustvima sa silovanjima, napadima, krađama, provalama i drugim zločinima – prijavljenih ili neprijavljenih policiji – u proteklih šest mjeseci.

Među osobama s invaliditetom agencija je ustanovila da će građani/ke s kognitivnim problemima najvjerojatnije biti žrtve zločina.

U 40 posto slučajeva, Državni zavod za pravnu statistiku izvijestio je da su osobe s invaliditetom koje su bile žrtve znale počinitelja, dok je to bio slučaj kod samo 32 posto osoba bez invaliditeta.

Prema podatcima, muškarci i žene s invaliditetom suočili su se s istom vjerojatnošću da budu žrtve.

Izvješće je pokazalo da se jedno od pet žrtava kaznenih djela u ovoj populaciji smatra žrtvama zločina upravo zbog njihovog invaliditeta.

Damir Fatušić