Kako se obraniti od ugriza komaraca u ljetnim danima

C.Z. (21) Ne volim ljeto iz straha od napasti koje mi ne daju mira. Ti komarci me jako izluđuju, a zbog tjelesnog invaliditeta i financijske oskudice cijelo ljeto provodim kod kuće

 

Znam da ih ima u cijeloj državi, a mene plaši mogućnost da mi prenesu neku zarazu i time još pogoršaju moj uvijek oslabljeni imunitet. Kako se mogu štititi prirodnim putem, jer nemam novaca za skupa sredstva koja se non-stop reklamiraju?

ODGOVOR: U rizične skupine kojima se zaštita od komaraca svakako preporučuje spadaju i male bebe, djeca, trudnice i dojilje, te osobe s jako osjetljivom kožom i lošim imunitetom.

Komarci ne vole limunaste mirise, pa će bježati od limuna, limunske trave i matičnjaka. Komarce odlično rastjeruje citronela, bilo da je uzgajate kao kućnu biljku u tegli, ili koristite njezino eterično ulje, npr. u difuzerima i mirisnim lampama. Komarci ne vole ni miris češnjaka. Oguljene režnjeve češnjaka možete ostaviti na mjestima gdje komarci ulaze u kuću. Čak se i koža može namazati češnjakom, iako će rijetki to učiniti zbog intenzivnog mirisa češnjaka. Komarci bježe i od mirisa lavande, pa je možete uzgajati na balkonu i u vrtu. Ako namjeravate dulje boraviti vani, komarcima se neće svidjeti ako upalite nekoliko grančica ružmarina i kadulje. Komarce odbija i neven, pa njegov cvijet možete utrljati u kožu ili koristiti nevenovo ulje i druge pripravke na bazi nevena.

Sredstva za zaštitu od komaraca ne nanositi na oštećenu kožu i rane. Izbjegavati nanošenje na području usta i očiju. Ako se želi koristiti na području lica, repelente prvo treba nanijeti na ruku, a potom na lice. Repelenti se nanose samo na izloženi dio tijela, nikako ispod odjeće. Zaštititi prozore i vrata mrežama za kukce i zavjesama, postaviti mreže iznad kreveta i dječjih kolica. 

Ne dopustite razvoj komaraca u vašem okruženju: Uklonite nepotrebne predmete i posude u kojima se nakuplja voda. Redovito (jednom tjedno) praznite ili mijenjajte vodu u posudama koje su u upotrebi i zadržavaju vodu. Spremnike za vodu u okućnicama i vrtovima zatvorite poklopcem, gustom mrežom ili folijom. Propisno odlažite krupni otpad. Održavajte otvorene bazene, ukrasna jezerca i fontane. Folije (cerade, tende i sl.) postavite tako na način da u njima nije moguće zadržavanje vode. Održavajte septičke jame, držite ih propisno zatvorene.
Najdjelotvorniji način borbe protiv komaraca je pronaći i ukloniti mjesta razvoja (legla) komaraca. 

Mali broj vrsta komaraca može prenijeti uzročnike bolesti, no prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), komarci su zaslužni za prenošenje najvećeg broja najsmrtonosnijih bolesti, kao što su malarija i opasne gripe.

In Portal

 

Povezane vijesti