Kako se zaštititi od pretjeranog sunčanja

Pitanje: D.T.(25) Veoma volim ljeto, to je godišnje doba kada mogu slobodno vrijeme kojeg imam i previše provesti na suncu. Zbog invaliditeta sam nezaposlena i vrijeme kratim u vrtu. Volim se sunčati, no zabrinjavaju me promjene u pigmentaciji kože, prištići i crvenilo koje se javlja iako koristim razne kreme za prije i poslije sunčanja.

 

Uvijek sam vjerovala navodima na kozmetičkim proizvodima, ali sada vas molim savjet koja je alternativa? Želim i dalje uživati na suncu, ali bez tih krema koje su mi ionako preskupe. Hvala na savjetu.

Odgovor: Ljeto je godišnje doba u kojem prevladavaju preplanula, brončana tijela, ali ono ima i svoju mračnu stranu. Dehidrirana i suncem oštećena koža, pretjerano znojenje, ispucane vlasi i izblijedjela boja kose. To je realna slika ljeta.

Tome bismo još trebali dodati i opasnosti koje vrebaju iz kozmetičkih proizvoda u koje imamo puno povjerenje da će prevenirati sve navedeno. Rijetko razmišljamo o negativnim stranama kozmetičkih proizvoda - o potencijalno opasnim kemijskim spojevima njihovih formula koje su, prema brojnim istraživanjima, povezane s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Gotovo tri četvrtine krema sa zaštitnim faktorom nema djelovanje za koje se izdaje - ili nedovoljno štiti ili sadržava potencijalno štetne kemikalije, upozoravaju američki stručnjaci. Prema njima, retinil palmitat, oblik vitamina A, može ubrzati razvoj tumora kože ako se koristi na suncu te se predlaže da se na suncu izbjegavaju proizvodi koji sadržavaju bilo koji oblik vitamina A: retinil palmitat, retinol, retinil acetat, retinil linoleat ili retinoična kiselina.
Učestali problematičan sastojak u kemijskim proizvodima za sunčanje je oksibenzon, kemikalija koja blokira UV zračenje. Penetrirajući u kožu može prouzročiti alergijske reakcije, kod žena poremetiti hormonsku ravnotežu, a kod muškaraca proizvodnju spermija jer se u tijelu ponaša kao hormon estrogen. Potom su tu i kokteli sintetičkih mirisa koji obiluju toksičnim petrolejem, a parabeni su već dugo proglašeni mogućim krivcima za razne hormonalne poremećaje te povećan rizik obolijevanja od raka.

Alternativa je, naravno, ne prestati njegovati i štititi kožu od sunca, već kupiti gotove proizvode na bazi organskih sastojaka. Postupci za pripremu u kućnoj radinosti su vrlo jednostavni, a uvijek ćete znati da su sigurni i zdravi za upotrebu. Na brojnim internetskim stranicama možete dobiti uputstva kako napraviti svoj pripravak za zaštitu od sunca i njegu kože.

 

In-Portal