Anka Slonjšak: Kako ostvariti pravo na znak pristupačnosti

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom kontinuirano prati i upozorava na potrebu izmjene postojećeg zakonskog i podzakonskog okvira kojim se uređuje ovo pravo, no značajnih promjena nije bilo

 

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak očitovao se u vezi revizije vještačenja kod obnove valjanosti znaka pristupačnosti, odnosno njegova produženja svakih pet godina.

E.P. iz Zagreba, koja ima stopostotni invaliditet, posebno je istaknula problem parkirnih mjesta za osobe s na Zelenom valu, koji su pod ključem.

Brojne su pritužbe osoba s invaliditetom i po pitanju prava na znak pristupačnosti. Njihov prijedlog je da se ukine ponovno vještačenje i obnova medicinskih nalaza, kao i da se omogući automatska obnova produženja znaka pristupačnosti po isteku za sljedeći period.

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom očitovao se u vezi načina ostvarivanja i važenja znaka pristupačnosti, a priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Odredbom članka 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Narodne novine, broj 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14 i 64/15) propisano je ostvarivanje prava na znak pristupačnosti koje je detaljno uređeno Pravilnikom o znaku pristupačnosti („Narodne novine“, broj 78/08 i 87/14). Točno je kako je odredbom članka 5. stavkom 1. navedenog Pravilnika određeno da nadležno tijelo izdaje rješenje o znaku pristupačnosti na ime osobe s invaliditetom, odnosno udruge osoba s invaliditetom, za razdoblje od pet godina.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom kontinuirano prati i upozorava na potrebu izmjene postojećeg zakonskog i podzakonskog okvira kojim se uređuje ovo pravo (o tome možete više pročitati u Izvješćima o radu za 2013., 2014. i 2015. godinu), zbog čega su i tijekom 2016. godine nadležnim tijelima bili upućeni konkretni prijedlozi za izmjenama postojećeg zakonodavstva. Međutim, unatoč inicijativama i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i organizacija i udruga osoba s invaliditetom, značajnih promjena nije bilo.

U Izvješću o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2016. godinu Vladi RH bit će preporučeno da utječe na donosioce odluka, odnosno nadležna tijela, kako bi zajedničkom koordinacijom i suradnjom unaprijedili način ostvarivanja i kontrolu korištenja prava na znak pristupačnosti. Razdoblje važenja na koje se znak pristupačnosti izdaje samo je jedna tema koja pri tome treba biti obuhvaćena", zaključeno je u priopćenju pravobraniteljice Slonjšak

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti