Užasna igra Boga: Island ‘iskorjenjuje’ djecu s Downovim sindromom pomoću pobačaja

"Ova su dragocjena ljudska bića umjetnički izrađena na sliku Božju i nijedna vlada ili osoba na svijetu nemaju pravo lišiti osobe s Downovim sindromom njihovih života", naglasio je Jor-El Godsey, predsjednik organizacije za zaštitu prava na život

 

Svakoj trudnici na Islandu nudi se mogućnost prenatalnog testa kojim se može otkriti Downov sindrom s 85 posto točnosti. Gotovo 100 posto trudnoća u kojima je test na Downov sindrom pozitivan završava pobačajem.

Prenatalno testiranje za sindrom Down u državama poput Danske, Islanda i Nizozemske nema za cilj zdravlje, nego omogućiti onima koji ne žele imati dijete sa sindromom Down da ga pobace, što implicira da život te djece i osoba nije vrijedan ili jednako vrijedan kao život osobe koja nema genetski poremećaj.

Američka medijska agencija CBS News nedavno je u jednom članku objavila kako je „malo koja zemlja došla tako blizu iskorjenjivanju rođenja s Downovim sindromom kao Island.”

"Nema ničeg hvalevrijednog u činjenici da Island 'iskorjenjuje' djecu rođenu s Downovim sindromom pomoću pobačaja", naglasio je Jor-El Godsey, predsjednik organizacije za zaštitu prava na život Heartbeat International, međunarodne mreže od 1.800 centara za pomoć u kriznim trudnoćama, u kojima se ženama nude savjetovanja i resursi diljem zemlje.

"Ova su dragocjena ljudska bića umjetnički izrađena na sliku Božju i nijedna vlada ili osoba na svijetu nemaju pravo lišiti osobe s Downovim sindromom njihovih života", rekao je Godsey za Catholic News Agency.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti