Znanstvena studija: Depresija nakon moždanog udara koji je možda uzrokovala baš depresija

Smatra se da je depresija u pacijenata koji su preživjeli moždani udar u nekoj mjeri posljedica udara na mozak, no liječnici smatraju da i ovdje hormoni imaju utjecaja

 

Promjene raspoloženje česta su, ali manje poznata posljedica moždanog udara, a trećina svih pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar razviju i takozvanu PSD depresiju uobičajeno tri do šest mjeseci poslije.

Depresija nakon moždanog udara - Poststroke depression, PSD - može oporavak dodatno otežati i zato je važno otkriti je i što ranije početi liječiti je, upozorava Njemačka zaklada za depresiju. Simptomi PSD-a uključuju bezvoljnost, osjećaj krivnje, poremećaje spavanja i općenito sumorno raspoloženje u trajanju najmanje dva tjedna.

Rodbina i prijatelji koji uoče takve simptome u osoba koje su pretrpjele moždani udar trebali bi potaknuti pacijenta da se obrati liječniku. Depresivni ljudi često su nemotivirani da govore o svojim osjećajima. Smatra se da je depresija u pacijenata koji su preživjeli moždani udar u nekoj mjeri posljedica udara na mozak, no liječnici smatraju da baš kao i u slučaju postporođajne depresije i ovdje hormoni imaju utjecaja.

Liječenje depresije nakon moždanog udara uključuje lijekove i psihoterapiju. "Važno je da okolina shvati da je to privremena faza i da postoje dobri izgledi za oporavak, kaže Mario Siebler, glasnogovornik Njemačke fondacije za moždani udar.

Pacijenti koji su patili od depresije i prije moždanog udara imaju veće izglede razviti PSD, a rizik je dodatno veći u pacijenata koji žive sami, te u žena.

U zaključku ćemo izokrenuti stvari i reći kako postoje studije koje navode kako depresija dovodi do većeg rizika od moždanog udara, dakle, depresija nam ne gine ni u kom slučaju.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti