Znanstvenici blizu rješenju: Univerzalno cjepivo protiv gripe

Novo cjepivo funkcionira na način da se koriste proteini koji se nalaze u jezgri virusa, a ne na njegovoj površini


 

Sezonsko cjepivo protiv gripe, prvo u svijetu namijenjeno borbi protiv svih tipova virusa, klinički će se testirati u predstojećem dvogodišnjem razdoblju na više od 2000 pacijenata, izvijestili su znanstvenici s Oxforda.

Univerzalno cjepivo razvijaju znanstvenici s instituta Jenner pri sveučilištu u Oxfordu i stručnjaci biotehnološke tvrtke Vaccitech.

Svake sezone gripe liječnici diljem svijeta suočavaju se s istim problemom - određivanjem aktualnog soja virusa kako bi mogli primijeniti adekvatno cjepivo. Tri su vrste virusa – A, B i C, no samo su prve dvije opasne jer uzrokuju epidemije i podložne su mutacijama. Najčešće se A i B sojevi influence naizmjenično rotiraju iz godine u godinu, no zna se dogoditi da se jedna vrsta ponovi dvije godine zaredom i baš zbog toga vrlo je teško predvidjeti uzorak pojavljivanja. No tome bi uskoro mogao doći kraj, vjeruju britanski znanstvenici.

S obzirom na to da se virusi stalno mijenjaju i da se svake sezone pojavljuju novi sojevi virusa gripe, mora se mijenjati i cjepivo.

Svake sezone najaktivnije viruse određuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i oni ulaze u sastav cjepiva koje se proizvodi za predstojeću sezonu. Ta cjepiva ne uspijevaju uvijek i u potpunosti zaštititi pacijenta, osobito one starije sa slabijim imunosnim sustavom.

Novo cjepivo funkcionira na način da se koriste proteini koji se nalaze u jezgri virusa, a ne na njegovoj površini. Naime, površinski proteini strše iz virusa poput pribadača i čitavo se vrijeme mijenjaju, za razliku od onih iz jezgre koji su stabilni.

Novo cjepivo djeluje na način da stimulira imunosni sustav da potakne aktivne T-stanice na uništenje virusa umjesto antitijela. Ranija su istraživanja pokazala da T-stanice (stanice-ubojice) pomažu u borbi protiv više od jednoga soja virusa gripe.

T stanice imaju različite uloge – neke se ponašaju poput pasa čuvara koji alarmiraju tijelo da je virus uočen, druge ubijaju zaražene stanice, a treće pomažu B limfocitima da proizvedu antitijela.

Britanski znanstvenici se nadaju da će novo cjepivo omogućiti bolju i dulju zaštitu kada se bude koristilo uz redovno sezonsko cjepivo.

"Nadamo se da će učinak potrajati dvije do tri godine, možda čak i četiri... ne možemo biti sigurni do završetka ispitivanja", rekao je za Reuters direktor Vaccitecha Tom Evans.

Sigurnost novog cjepiva već je testirana, a sada se provode klinička testiranja u fazi IIb u kojoj se ispituje odnos doza/odgovor, sigurnost, farmakokinetika i farmakodinamika, koja se može razlikovati u odnosu na zdravu populaciju. U ovoj fazi prvi se put ispituje učinkovitost lijeka. U nju će biti uključeno najmanje 500 Britanaca.

Znanstvenici ističu kako je prvi put univerzalno cjepivo protiv gripe uspješno prošlo fazu I kliničkih testiranja.

Ako uspješno prođe i fazu IIb, novo cjepivo ulazi u još veću i skuplju konačnu fazu testiranja, fazu III koja predstavlja krunu ispitivanja.

Anita Blažinović