Parada ljepotica: Prvo natjecanje za izbor Miss svijeta djevojaka s invaliditetom

Riječ je o natjecanju bez presedana u svijetu kojem je cilj izmijeniti sliku o ženama u invalidskim kolicima. Sve su ove djevojke pobjednice!

 

Pobjednica prvoga natjecanja za izbor Miss svijeta djevojaka s invaliditetom održanog u subotu u Varšavi u kojemu su sudjelovale 24 djevojke iz 19 zemalja svijeta, studentica je psihologije i pedagogije iz Bjelorusije Alexandra Čičikova, prenose agencije.

"Nije važno tko je ponio krunu najljepše, jer mi smo sve pobjednice. Sklopile smo nova poznanstva, doživjele nova iskustva.... Ovo je prva posebna prigoda da svijetu pokažemo da smo i mi u stanju činiti što želimo", rekla je dvadesetosmogodišnja Čileanka Maria Diaz, profesionalna tenisačica koja je na pozornicu izišla u invalidskim kolicima, a nastradala je prije deset godina kada je na nju pucao nepoznati muškarac.

Prvom pratiljom je proglašena Lebohang Monyatsi iz Južnoafričke Republike, a drugom pratiljom Poljakinja Adrianna Zawadzinska."Borite se protiv svojih tjeskoba i strahova", pozvala je kraljica večeri sve sebi slične djevojke u svijetu u govoru održanom nakon što je okrunjena.

Natjecateljice su se na gala večeri pred publikom i žirijem pojavile u tradicionalnim narodnim nošnjama te potom u cocktail i večernjim haljinama. U sklopu programa su plesale krećući se po pozornici u kolicima same ili uz nečiju pomoć.

Većinom su govorile o vlastitim iskustvima i problemima što ih nosi život u invalidskim kolicima.

Mirande Bakker, predstavnica Nizozemske, ispripovijedala je da je invaliditet "duguje" liječničkoj pogreški, a Poljakinja Beata Jalocha je kazala da je u kolicima završila nakon što je na nju pao muškarac koji je skočio sa sedmoga kata zgrade u pokušaju samoubojstva

No da je duh natjecateljica bio bez premca dokazuje i anegdota s priprema kada je tijekom proba koreografije trebalo "u zrak podići desnu ruku". "Ali ja je nemam, mislim, nemam desnu ruku", rekla je na to uz smijeh iz svojih električnih invalidskih kolica Amerikanka Jennifer Lynn Adams.

"Rođena sam gotovo u potpunosti bez ruku i nogu. Moram se prilagoditi glazbi i koreografiji, no bit će dobro. I u životu se stalno na nešto prilagođavam", rekla je Miss Amerike za agenciju Afp. "Ujedno je to moja poruka svijetu: svaka od nas ima svoja ograničenja, no moramo im se prilagoditi i izdići se iznad njih", poručila je.

Riječ je o natjecanju bez presedana u svijetu. "Cilj mu je izmijeniti sliku o ženama u invalidskim kolicima kako ih se ne bi osuđivalo samo zbog njihova invaliditeta", rekla je voditeljica zaklade "Jedinstvena" koja je organizirala natjecanje Katarzyna Wojtaszek-Ginalska.

Za financiranje natjecanja zaklada je prikupila novce od privatnih sponzora, no najveću su pomoć osigurali gradski oci Varšave, zajamčivši infrastrukturu, logistiku i pomagače.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti