Nova studija: Shizofrenija je nasljedna u čak osamdeset posto slučajeva

Koliko god da ovaj podatak zvuči loše, toliko i pruža nadu da će prijevremene pretrage na vrijeme otkriti tko je sklon oboljenju

 

Naslijeđeni geni igraju daleko veću ulogu u oboljenju od shizofrenije nego što se dosad vjerovalo, pokazuje najnovije istraživanje. Nažalost, to znači da je sjeme ove teške bolesti posijano još prije rođenja. Genetika se u razvoju shizofrenije pokazala ključnom u gotovo 80 posto slučajeva.

Ipak, koliko je to loše saznati, toliko i pruža nadu da će prijevremene pretrage na vrijeme otkriti tko je sklon oboljenju, a tko nije. Simptomi panike, srdžbe, depresije, halucinacije i deluzije mogu mogu biti teško breme bolesnicima i njihovim obiteljima.

Sada je istraživanje na više od 60.000 ljudi otkrilo kako se 79 posto mogućnosti razvoja shizofrenije može objasniti genetskim čimbenicima.

“Ova je studija do sada najopsežnija i temeljita procjena nasljeđa shizofrenije i njezine dijagnostičke raznolikosti. Zanimljivo je ovo otkriće jer ukazuje na to da je genetički rizik za bolest, izgleda, gotovo jednako važan u cijelom spektru shizofrenije”, kaže dr. Rikke Hilker sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

Procjenjuje se da oko jedan posto svjetske populacije obolijeva od ove razarajuće bolesti – samo u Engleskoj i Walesu ima 220.000 dijagnosticiranih shizofreničara. Drugi čimbenici rizika za razvoj bolesti, koji obično počinju u kasnoj adolescenciji ili ranoj odrasloj dobi, uključuju komplikacije u trudnoći kao što su mala tjelesna težina pri rođenju, zlouporaba droga i stres.

Polovina od 21 milijun pacijenata širom svijeta ne prima odgovarajuću terapiju za svoje stanje, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Čak i kada se liječe na pravi način, postojeći lijekovi ne dolaze do korijena bolesti, a u posljednjih 50 godina bilo je premalo napretka na tom polju, smatraju stručnjaci.

Liječenje je trenutno ograničeno na rješavanje jednog specifičnog simptoma bolesti – psihoze. Proboj dr. Hilkera i njegovih kolega pridonosi rastućem dokazu da bi terapija mogla na kraju ublažiti bolest u samom njezinu začetku, piše Daily Mail.

Anita Blažinović