Dugo sam zbog invaliditeta živio u strahu da ću ostati sam, a danas sam sretno oženjen

PITANJE: E. P. (40) Roditelji su me uvijek strogo kontrolirali pod izlikom velike brige za moje zdravlje.

 

Nakon što sam počeo živjeti sam usprkos njihovu protivljenju jer sam osoba s invaliditetom, nije mi se povećao krug prijatelja. Dugo sam živio u strahu da ću zauvijek ostati sam. Društveni život bio mi je siromašan i dosadan. Danas sam sretno oženjen, imamo zajedničke prijatelje, nedovoljno novaca za sve što bi nas možda činilo zadovoljnijima i spriječilo nesuglasice, ali i dalje nisam zadovoljan svojim životom. Stoga se pitam leži li problem u mom stavu o sreći, mom odgoju ili ja ne znam prepoznati sreću?

ODGOVOR: Rezultati nedavnih laboratorijskih ispitivanja ukazuju na to da nije važna samo prisutnost ili odsutnost društvenih odnosa, nego i njihova kvaliteta jer utječe na fiziološke procese u našem organizmu. Američka profesorica psihijatrije i psihologije Janice Glaser utvrdila je brz porast krvnog tlaka kod bračnih partnera kod kojih je prisutno neprijateljstvo u pokušajima rješavanja svakodnevnih konflikata.

Čovjek svoje potrebe definira mislima. Naše misli stvaraju i akumuliraju svijest o pozitivnom ili negativnom pogledu na svijet i život kojim živimo. Strah od samoće nas sprečava da racionalno odlučujemo, da sami biramo što je dobro a što ne za nas, da budemo zadovoljni sobom i na kraju da budemo zaista a ne prividno sretni i ispunjeni. Nije točno da novac nije važan, no ne smijemo dozvoliti da nam se svijet vrti oko novca koji ne znači i sreću. Sreća je potpuno individualno stanje i složena kombinacija mentalnih i emocionalnih elemenata. Za neke ljude sreća znači imati krov nad glavom, pun stol i biti bezbrižan svaki dan. Za druge sreća znači intelektualni napor, stalno dokazivanje i odobravanje od strane sredine u kojoj osoba djeluje. Sreća može trajati jedan trenutak, ali možemo biti sretni kroz čitav život, ovisno o tome kako sreću definirate. Sreća ne mora nužno ovisiti o događajima i postignućima. Sreća je rezultat načina na koji obrađujemo svoje iskustvo, a ne onoga što to iskustvo zapravo jest.

In Portal