Grad Zagreb: U Jelkovcu prilagođena tri stana za stanovanje osoba s invaliditetom

Prilikom obilaska ovih prostora, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić napomenuo je da politika - i na lokalnoj i na državnoj razini - treba u svoj rad uključiti osobe s invaliditetom jer oni najbolje znaju što im je potrebno

 

Grad Zagreb u naselju Jelkovec prilagodio je tri stana za stanovanje osoba s invaliditetom. Stanovi će biti na raspolaganju pojedinim udrugama, a koristit će ih njihovi članovi za povremeni smještaj - za vrijeme pregleda ili terapija u Zagrebu ili za vrijeme dok se njihovi stanovi prilagođavaju. Riječ je o projektu koji će se provoditi u tri faze.

"Prva faza je dodjela tri stana za udruge. Druga faza je uređivanje prostora za socijalne zadruge, a treća je osnivanje socijalne ustanove gdje će biti dnevni boravak i smještaj osoba s invaliditetom koji očekujemo tijekom ožujka. Bitno je da pružimo i mogućnost samostalnog života. Ukupna vrijednost svih tih faza je oko 11 i pol milijuna kuna, a svi prostori nalazit će se u Jelkovcu", rekla je pročelnica za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić.

O važnosti ovoga prostora okupljenima je govorila i Marica Mirić, predsjednica Saveza društava distrofičara Hrvatske.

"To će biti centar za stanovanje, za one koji u trenutku bolesti nemaju gdje biti smješteni, a to je i veliki civilizacijski iskorak u glavnom gradu. Oni s najtežim invaliditetom više neće biti u dilemi što će i kako će i gdje će ostati ako nemaju članove obitelji", istaknula je Mirić

Prilikom obilaska ovih prostora, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić napomenuo je da politika - i na lokalnoj i na državnoj razini - treba u svoj rad uključiti osobe s invaliditetom jer oni najbolje znaju što im je potrebno.

"Mi smo jedini grad u Hrvatskoj koji to svakodnevno demonstrira i ja sam ponosan zbog toga", poručio je gradonačelnik Bandić.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti