Nova studija: Tretmani fokusiranim ultrazvukom značajno umanjuju simptome Parkinsonove bolesti

Parkinsonova bolest dolazi u različitim oblicima – dok se neki pacijenti ne mogu pomicati zbog rigidnosti, drugi se previše kreću, uz drhtanje ruku zbog kojeg čak i hranjenje može biti naporna aktivnost

 

Fokusirani udari zvuka koji su daleko iznad raspona ljudskog sluha mogu znatno olakšati tremore koji otežavaju život bolesnicima koji pate od Parkinsonove bolesti. Zaključak je to niza pokusa koji koriste ultrazvuk kao način liječenja ove bolesti mozga bez opasnosti operacije.

Parkinsonova bolest dolazi u različitim oblicima – dok se neki pacijenti ne mogu pomicati zbog rigidnosti, drugi se previše kreću, uz drhtanje ruku zbog kojeg čak i hranjenje može biti naporna aktivnost.

Duboko stimuliranje mozga pokazalo se uspješnim za mnoge ljude s tremor dominantnim tipom Parkinsonove bolesti (TDPD), iako osnovni razlozi ove učinkovitosti ostaju nejasni. Nažalost, rizici usađivanja elektroda u mozak su znatni, što sprečava mnoge ljude koji bi mogli imati koristi od takve operacije.

Doktor Jeff Elias sa Sveučilišta u Virginiji izložio je 20 osoba s TDPD ultrazvučnim valovima od 710 kHz usmjerenim na talamus, jedan od nekoliko dijelova mozga koji su odgovorni za tremore. Sedam slučajno odabranih dobilo je placebo – stavljena im je ista oprema, ali ultrazvuk nije radio kada im je rečeno da radi.

Rezultati su bili zapanjujući – pacijenti su prijavili poboljšanje od 62 posto na ljestvici koja mjeri podrhtavanje ruku tri mjeseca nakon liječenja. Oni koji su primili lažni tretman također su doživjeli poboljšanje, pokazujući opet snagu placebo učinka, ali njihova ‟dobit“ bila je samo 22 posto. Ova kontrolna skupina imala je priliku podvrgnuti se pravom tretmanu nakon završetka ispitivanja.

U časopisu JAMA Neurology, Elias izvješćuje o nekim nuspojavama. Međutim, one su bile rijetke, poput privremene slabosti koju su doživjeli dvojica sudionika, ili relativno male, poput utrnutosti u nekim dijelovima tijela.

Nalazi su posebno impresivni jer su svi koji su sudjelovali u istraživanju prethodno bezuspješno pokušavali s drugim tretmanima, prenosi portal iflscience.com.

Ultrazvuk je usmjeren tako da se valovi spajaju na određenom mjestu u mozgu, stvarajući žarišnu točku. Ta se toplina može koristiti poput skalpela, izrezujući oštećeno tkivo ili mijenjajući električnu aktivnost dijelova mozga koji ne rade kako treba. Međutim, za razliku od tradicionalne kirurgije, nema potrebe za izrezivanjem okolnog tkiva kako bi se došlo do relevantne regije, a time i opasnosti od infekcije. Proces se prati magnetskom rezonancijom kako bi se osiguralo da se ne oštećuju nezahvaćena područja mozga. Pacijenti su kontrolirani i ispitani tri mjeseca i godinu dana nakon tretmana.

Fokusirani ultrazvuk prvi je put korišten za liječenje neuropatske boli u 2009., a pokušaji njegove uporabe za liječenje tremora uzrokovanih drugim bolestima bili su tako uspješni da je dobio odobrenje FDA-e.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti