Novi megavirus otkriva vanzemaljsko podrijetlo života na Zemlji

S obzirom na to da Pandoravirus ne nalikuje bilo kojem sličnom organizmu na Zemlji, postoji mogućnost da je došao s drugog planeta kao što je Mars, poručili su francuski istraživači i dodali kako virus otvara pitanje podrijetla života na našem planetu

Francuski znanstvenici otkrili su veličinom i genomom dosad najveći virus te svoje otkriće iznijeli u časopisu Science. Novi virus nazvan Pandoravirus dugačak je jedan mikrometar što je čak dvostruko više od veličine Megavirusa koji se sa 440 nanometara dosad smatrao najvećim.

Virus je ime dobio po Pandorinoj kutiji, mitološkom izvoru svog zla, iako ne predstavlja trenutačnu prijetnju ljudskom zdravlju, piše Weather.com

Virus neće izazvati širenje bolesti ili epidemiju, izjavio je Eugene Koomin, biolog američkog Nacionalnog zdravstvenog instituta.

S obzirom na to da Pandoravirus ne nalikuje bilo kojem sličnom organizmu na Zemlji, postoji mogućnost da je došao s drugog planeta kao što je Mars, poručili su francuski istraživači i dodali kako virus otvara pitanje podrijetla života na Zemlji.

Otkrivene su dvije vrste virusa – jedan na obali Čilea, a drugi u slatkovodnom jezeru u blizini Melbournea.

VLM