Samohrana sam majka djeteta s teškoćama u razvoju, a u naš je život ušao novi kućni ljubimac

PITANJE: V. T. (32) Samohrana sam majka djeteta s teškoćama u razvoju. Njegov otac davno je izašao iz naših života.

 

Nakon dugo vremena odlučila sam pokušati živjeti s muškarcem za kojeg vjerujem da neće ugroziti moj odnos sa sinom koji uvelike ovisi o meni. Doselio se k nama, no problem je iskrsnuo odmah. Sin i ja imamo mačku koja ne traži puno pažnje. Moj partner je doveo psa i dozvoljava mu da ulazi i boravi u našoj spavaćoj sobi na krevetu, te se tamo igra s njim. Mene to smeta. Nisam ni znala da će dovesti psa. Mislila sam ostavit će ga kod brata s kojim je do sada živio. Sada očekuje i da ga ja prošećem dok on radi. Ne znam kako se postaviti u ovoj situaciji?

ODGOVOR: Ulazak novog kućnog ljubimca u zajednički dom svakako treba biti vaša zajednička odluka. Mačke nisu toliko zahtjevni kućni ljubimci osim ako je držite u stanu pa vam često čišćenje posude s pijeskom može s vremenom ići na živce.  No također mačke nisu toliko privržene čovjeku kao psi. One su individualci koji više vole samoću nego druženje. Često se čovjeku približe tek kada ga trebaju (hrana), a psi jednostavno uživaju u ljudskoj blizini. To može biti pogodno za osobe koje ne žele često provoditi vrijeme uz kućnog ljubimca.   Pas daje priliku da možete početi uočavati neke karakteristike koje su sigurno veoma važne za vas kao samohranu majku. Najčešće muškarci koji vole pse imaju nesebičan duh i pozitivan pogled na svijet. Prepoznajete li u ovome i svog partnera razmislite i pokušajte se prilagoditi tj. sprijateljiti s njegovim psom.

Kućni ljubimci su odlični za zajednički početak života, jer povezuju obitelj. Hoće li ljubimac spavati u krevetu s vama ili vašim djetetom ili u svojoj košari, hoće li imati pristup svim prostorijama u kući, hoće li imati pristup naslonjaču u dnevnome boravku - sve bi to trebale biti zajedničke odluke cijele obitelji i dogovora kojeg bi svi članovi trebali poštivati. Sa psom se vaš partner može igrati i na podu, ako vama smeta da ga stavlja na krevet. Raspored obveza oko ljubimca zahtjeva dogovor i prilagođavanje novim situacijama. Briga oko ljubimca čini članove obitelji bližima.

In Portal