Majka sam s cerebralnom paralizom, previše vremena provodim na internetu, a to sam dozvolila i svom djetetu

PITANJE: F. Z. (26) Rođena sam s cerebralnom paralizom i mlada nakon kratke veze postala mama. I sama puno vremena provodim na internetu, imam brojne prijatelje na Facebooku i volim komunicirati na društvenim mrežama.

 

Većinu vremena provodim u kući s obitelji i svojom djevojčicom zbog koje se i javljam. Roditelji me stalno opominju da kćeri dozvoljavam previše slobode i da je ona postala agresivna zbog igrica koje na internetu igra svaki dan. Kažu da je to opasno za njezin razvoj. Ne znam jesu li u pravu, pa i sama sam većinu djetinjstva provela igrajući igrice. Što bi mi savjetovali? Jesam li loša mama ako vjerujem djetetu i dozvoljavam joj da ima svoj Facebook profil?

ODGOVOR: Internet posve okupira slobodno vrijeme. Dugotrajno sjedenje povećava vjerojatnost za nastanak pretilosti uz to što može dovesti do problema s vidom. Dijete može postati žrtvom zlostavljanja pa i žrtvom pedofila upravo preko interneta. Djeca teško razlikuje stvaran život od "cyber lifea". Puno vremena provedenog pred TV-om povezano je s lošijim uspjehom u školi. Video igrice mogu potaknut agresivno ponašanje kod vašeg djeteta! Puno vremena za kompjutorom (internet, igre, Facebook...) može uzrokovati poremećaj raspoloženja, slabiji san, koncentraciju i pad imunološkog sustava.

Brojne studije su pokazale da izloženost djece nasilnim video igrama, povećava agresivno ponašanje kod djece, a prema jednoj od studija dovoljno je samo 10 minuta igranja nasilne video igre, da se to u testu raspoloženja izmjeri kao agresivne osobine. Prikazujući im nasilje bez ikakvih posljedica mladima se šalje poruka da je nasilje odgovarajući način rješavanja sukoba. Nasilje na TV-u djeluje štetno na mentalno zdravlje djece, a igranje takvih video igra znači da dijete postaje dio te igre i sudjeluje u nasilju.

Zajedno s djetetom pronađite web stranice predviđene za djecu kako bi ih zajedno mogli istražiti. Zajedničko pregledavanje weba će djetetu pomoći da se osjeća ugodno čak i kada slučajno pronađete nešto neprikladno. Osmislite s djetetom njegovo slobodno vrijeme, potičite ga da se bavi sportom te ograničite i kontrolirajte vrijeme i sadržaje koje prati putem malih ekrana i interneta, gledajte i komentirajte sadržaje zajedno.

Potičite dijete da bira igre koje razvijaju mišljenje, kreativnost i empatiju, igrajte igre s djetetom no izbjegavajte igre s nasilnim sadržajem. Razgovarajte s djetetom o opasnostima koje vrebaju na internetu i svakako tražite lozinku koju koristi na Facebooku te provjeravajte s kime komunicira preko društvenih mreža.

In Portal

 

Povezane vijesti