Otkriće ili prodavanje magle? Video igrica koja pomaže djeci s ADHD-om

Istražuje se i mogućnost primjene ove terapije kod osoba s pedijatrijskim autizmom i multiplom sklerozom

 

Akili Interactive Labs izvijestio je da posljednje ispitivanje videoigrice dizajnirane za liječenje djece s ADHD-om (poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću - eng. Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, ADHD) potvrdilo da je ispunila svoj primarni cilj, što je veliki korak naprijed u pokušaju ove bostonske tvrtke da dobije odobrenje za korištenje prve videoigrice na recept.

Istraživanje u koje je bilo uključeno 348 djece u dobi od 8 do 12 godina s dijagnozom ADHD-a, koja su tijekom četiri tjedna igrala akilijevu akcijsku igru ​​na tabletu, pokazalo je statistički značajno poboljšanje u pogledupovećane pažnje i inhibicijske kontrole u usporedbi s djecom koja su igrala akcijsku videoigru dizajniranu kao placebo. Tvrtka planira iduće godine podnijeti zahtjev za odobrenje ove igrice američkoj Upravi za hranu i lijekove.

"Izravno utječemo na ključne neurološke centre koji kontroliraju pozornost i impulzivnost", izjavio je izvršni direktor tvrtke Akili CEO Eddie Martucci. Dodao je da bi studija trebala biti objektivni test i odgovoriti na pitanje postiže li se ovim tretmanom koji je uzbudljiv i zanimljiv ciljani učinak na mozak i može li se u budućoj terapiji koristiti kao pouzdani algoritam.

Unatoč pozitivnim rezultatima studije, ostaju otvorena mnoga pitanja. Primjerice, roditelji i liječnici subjektivno su shvatili poboljšanje u pogledu ponašanja djeteta, bilo da se igraju u placebo ili terapeutskoj igri. Čak i ako Akili dobije odobrenje za primjenu, pitanje je hoće li kliničari i osiguravatelji prihvatiti ovaj proizvod u praksi. Osim toga, terapeutska igrica nije testirana u odnosu na učinak lijekova i psihoterapije kako bi se vidjelo postiže li jednak učinak.

Akilijeva videoigra, koja se igra na tabletu, šalje igrače niz rijeku lave i kroz zaleđeni zimski čudesni svijet, nagrađujući ih zvijezdama i bodovima dok obavljaju zadatke. Akili videoigra ima ugrađen sustav s ciljanim algoritmom koji djeluju kao medicinski uređaj za aktivaciju određenih neuronskih veza. To je posve drugačija kategorija od postojećih aplikacija i igara koje pacijentima pomažu u upravljanju različitim bolestima, poput onih koji daju kognitivnu bihevioralnu terapiju ili pomažu pacijentima da prate simptome bolesti ili razinu glukoze u krvi.

"Imamo nešto što izgleda i osjeća, a isporučuje se kroz videoigru", rekao je Martucci, "ali kada netko to koristi, dobiva izravnu fiziološku aktivaciju koja daje nadu u postizanju dobrih rezultata - od kognitivnog do općeg kliničkog poboljšanja."

Istraživači su preporučili djeci da igraju ovu 30-minutnu igru pet dana u tjednu tijekom kednog mjeseca. Na koncu je samo 11 sudionika prijavilo nepovoljne događaje, uglavnom glavobolju i frustracije - ali mnogo blaže od uobičajenih nuspojava povezanih s lijekovima koji se često koriste u liječenju ADHD-a.

Akili također proučava može li slična verzija ove igre imati učinak u liječenju odraslih osoba s depresijom. Naime, tvrtka je nedavno započela kliničko ispitivanje na toj populaciji, o čemu će izvijestiti koncem iduće godine. Osim toga, istražuje se mogućnost primjene ove terapije kod osoba s pedijatrijskim autizmom i multiplom sklerozom.

Anita Blažinović