Ružmarin: Lijek koji zavodi mirisom i ljepotom

Još su u dalekoj prošlosti travari, kao i Shakespeare, tvrdili da ružmarin nije samo simbol ljubavi, iako je posvećen božici ljepote Afroditi, on je i simbol mudrosti koji poboljšava pamćenje. Koristi se za olakšavanja bolova u leđima, mišićima i kod artritisa

Američko istraživanje potvrdilo je da su sudionici istraživanja koji su u krvi imali višu razinu jednog od osnovnih sastojaka ružmarina 1,8 cineol  brže i točnije rješavali zadatke, dakle ovaj sastojak znatno poboljšava kognitivne funkcije mozga. Uz to utvrđeno je da miris ružmarina utječe i na raspoloženje. Tako su ispitanici bili zadovoljniji kad su mirisali ružmarin, ali u tom slučaju niže razine cineola u krvi izazivale su zadovoljstvo, dok su veće povezane s nelagodom.
Još su u dalekoj prošlosti travari, kao i Shakespeare, tvrdili da ružmarin nije samo simbol ljubavi, iako je posvećen božici ljepote Afroditi,  on je i simbol mudrosti koji poboljšava pamćenje.
Koristi se za olakšavanja bolova u leđima, mišićima i kod artritisa. Ružmarin potiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu, tako poboljšava koncentraciju i liječi glavobolju.

Preventiva za brojne bolesti

Studije pokazuju da ulje ružmarina može spriječiti kao i djelovati preventivno na razvoj raka kože, jer sprječava rast kožnih tumora i osigurava prirodnu zaštitu od oštećenja koja izaziva štetno sunčevo ultraljubičasto zračenje. Bitno je ne pretjerati u konzumaciji, preporuča se maksimalno tri do četiri kapi ulja ružmarina dva puta dnevno. Eksperimenti na životinjama dokazali su da ulje ružmarina može spriječiti razvoj raka debelog crijeva i pluća. List ružmarina koristi se za čajeve, sirupe protiv gripe i prehlade. Znanstvenici ružmarinsku kiselinu poznaju kao jaki antioksidanas, djelotvoran u suzbijanju gljivičnih i bakterijskih oboljenja. Demencija i slabljenje pamćenja povezano je sa djelovanjem slobodnih radikala, a ružmarin sadrži kemijske spojeve koji sprječavaju poremećaj acetilkolina (neurotransmiter u mozgu odgovoran za pamćenje) i stoga se koristi kod liječenja Alzheimerove bolesti. Sastojci ulja ružmarina apsorbiraju kroz kožu, stoga je djelotvorna i  masaža koju aromaterapeuti preporučuju kod depresije jer zahvaljujući cineolu stimulira se središnji živčani sustav. Uz navedeno masaža uljem ružmarina pomaže kod opadanja kose i peruti, djelujući na mikrocirkulaciju te kao antiseptik.

Moćan antioksidans

Ružmarin sprječava djelovanje visoko reaktivnih molekula kisika koje uzrokuju starenje kože, stimulira cirkulaciju, potiče limfnu drenažu i podiže tonus mišića. Djelujući kao antioksidans koristan je srčanim bolesnicima, posebno onima koji pate od angine pektoris kada se prepruča konzumacija u kombinaciji sa valerijanom, matičnjakom, imelom i glogom. Pomaže pri dovođenju u red neredovnog menstrualnog ciklusa te protiv bijelog pranja. Kupke od ružmarina liječe čireve, dok čaj ružmarina pospješuje probavu. Zbog visokog sadržaja eteričnog ulja ružmarin se ne preporučuje trudnicama (mogu iritirati ili stimulirati rad maternice) i maloj djeci.

Svjež i suh ružmarin odličan je izvor minerala (mangan, željezo, bakar, kalcij i magnezij) vitamina C, A i B.
Ružmarin je biljka koja ne zahtjeva mnogo pažnje, voli svjetlo mjesto s mnogo sunca, po mogućnosti i kamenito tlo. Ne traži mnogo vlage, ne treba je gnojiti. Zimi se prekriva grančicama smreke, ne podnosi mraz. Ako je u posudi, ne ostavljajte ga vani preko zime i svake dvije godine potrebno ga je presaditi u drugu posudu. Zbog ugodnog mirisa možete ga koristiti i kao začin.

Piše: Božica Ravlić