Međimurska županija: Dani otvorenih vrata stambene zajednice osoba s intelektualnim teškoćama

Jedan od osnovnih ciljeva udruge je sprečavanje institucionalizacije, što se ovakvim stambenim zajednicama upravo i postiže

 

Svojim aktivnostima i programima koje provode tijekom cijele godine, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije ciljano radi na poboljšanju kvalitete života, socijalizaciji, ali i senzibiliziranju javnosti o potrebama i problemima na koje nailaze.

Tako su i u okviru Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, organizirali Dan otvorenih vrata poludnevnog boravka i stambene zajednice Udruge. Tradicionalno, posjetila ih je i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman. Predsjednica Udruge Marija Puklek tom je prilikom rekla kako ovakav vid stanovanja, ovdje u Čakovcu, ali i u Celinama pruža mogućnost da osobe s intelektualnim teškoćama žive u lokalnoj zajednici kao ravnopravni članovi društva, osjećaju se korisno te svojim radom doprinose kućanstvu. Kroz različite kulturne, sportske, vjerske, zdravstveno rekreativne programe kojima rado prisustvuju, slobodno vrijeme štićenika sadržajno je i isplanirano vrlo promišljeno.

U organiziranom stanovanju žive punoljetne osobe s nekim oblikom poteškoća, u pravilu njih pet, te kroz praktičan rad provode svoje dnevne aktivnosti, uključujući brigu o sebi, radnom i stambenom prostoru, sitnim popravcima, nabavci namirnica i pripremi jela, usvajanju higijenskih i radnih navika. S obzirom na poteškoće kod nekih je korisnika osamostaljivanje moguće do određene mjere, no jedan od osnovnih ciljeva svakako je sprečavanje institucionalizacije, što se ovakvim stambenim zajednicama upravo i postiže.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti