Osoba sam s invaliditetom i sretna što konačno imam vlastiti dom, ali brine me prehrana

PITANJE: P. K. (26) Konačno imam vlastiti dom u kojem kuham i jedem što želim. Većina voća i povrća koje kupujem je prskano, često uvezeno i ne baš svježe, očito loše kvalitete.

 

Voće i povrće organskog uzgoja za mene je preskupo, ali ponekad ga i kupim. Imam nekoliko prodavačica na tržnici koje me gledaju sa simpatijom zbog mog invaliditeta i njima vjerujem. Teško mi je redovno odlaziti do njih, a i skuplje. Stoga najčešće kupujem u supermarketima. Voće koje kupujem kod poznatih prodavačica domaće je i ne brinu me pesticidi. Sve ostalo voće i povrće perem dugo u puno vode, ali čula sam da to nije dovoljno. Brine me moj oslabljeni imunitet, pa vas molim za savjet. Kako pravilno bez upotrebe raznih sredstava oprati voće i povrće? Griješim li što ono kupljeno od provjerenih proizvođača samo isperem pod mlazom vode?

ODGOVOR: Svakako perite voće i povrće kada ih donesete kući. Voće i povrće koje konzumiramo, bez obzira da li je kupljeno na tržnici, u supermarketu ili je uzgojeno u vrtu poznatih prodavača, sigurno je prskano, stoga je pranje apsolutno neophodno.

Prema istraživanjima, velika količina pesticida u zraku, hrani ili vodi može stvoriti preduvjete za razvoj Parkinsonove bolesti, karcinoma pluća, pa čak i Alzheimerovebolesti.

Poljoprivredni pesticidi ne mogu se oprati koristeći samo vodu, jer inače ih ni poljoprivrednici ne bi koristili. Najbolji način da se smanji količina pesticida je guljenje voća ili povrća, pogotovo kad su u pitanju jabuke. Prije nego što ih ogulite, dobro ih isperite vodom da se kemikalije ne bi dalje prenosile. Veoma raznoliku primjenu ima soda bikarbona koja nije skupa, a njena učinkovitost je dokazana u mnogim studijama. Sve što raste na samoj zemlji kao što je lisnato povrće, čak i organsko preporučuje se ostaviti da odstoji oko pola sata u vodi u koju dodajte žlicu sode bikarbone. Nakon potapanja još ga dobro operite. Korjenasto povrće (krumpir, mrkva, peršin..) potopite u otopini octa i kuhinjske soli. Na jednu šalicu vode dodajte ¼ šalice octa i žlicu kuhinjske soli te ostavite povrće da odstoji oko pola sata i potom ga dobro operite.

Za pranje voća i povrća koristite prirodne preparate koje sami pripremite. Na 200 ml vode dodajte 1 žlicu limunovog soka i 2 žlice soda bikarbone ili u 200 ml vode otopite 1 žlicu soda bikarbone, malo ekstrakta grejpfruta i 100 ml vinskog octa. Pripremljenu otopinu stavite u bocu s raspršivačem i poprskajte po voću ili povrću. Nakon desetak minuta isperite vodom.

In Portal

 

Povezane vijesti