SAD: Troškovi stanovanja daleko nadmašuju mjesečna primanja osoba s invaliditetom

Prosječna nacionalna najamnina za jednosobni stan u 2016. godini premašila je cijelu tipičnu osobnu invalidninu koja iznosi 763 dolara mjesečno, dok je cijena najjeftinijeg stana dosezala 99 posto tog dohotka

 

Prema novom izvješću, kako donosi Disability Scoop, cijene stambenog prostora diljem Amerike daleko nadmašuju mjesečna primanja koja osigurava Dopunski sigurnosni dohodak (Supplemental Security Income, skraćeno SSI – američka verzija osobne invalidnine, op. a.), prisiljavajući mnoge osobe s invaliditetom na beskućništvo ili skupu institucionalnu skrb.

Prosječna nacionalna najamnina za jednosobni stan u 2016. godini premašila je cijeli tipični SSI koji iznosi 763 dolara mjesečno, dok je cijena najjeftinijeg stana dosezala 99 posto tog dohotka.

Dapače, u 13 država i Washingtonu, gdje su cijene stanova najviše, osobe s invaliditetom nisu mogle pokriti niti prosječnu cijenu najjeftinijih stanova sa svojim ‟invalidninama“.

Nalazi dolaze iz izvješća konzultantske tvrtke Technical Assistance Collaborative i udruge Consortium for Citizens with Disabilities, a koje se temelji na podatcima američkog Ministarstva za stambenu i urbanu infrastrukturu o troškovima najma za 2016. i informacijama administracije socijalne sigurnosti o Dopunskom sigurnosnom dohotku.

"Stanovanje je izazov za većinu nas; to je kriza za pojedince koji koriste SSI ", rekao je Kevin Martone, izvršni direktor Technical Assistance Collaborativea.

"Nigdje u Sjedinjenim Državama osobe s invaliditetom koje dobivaju SSI ne mogu si priuštiti sigurno, pristojno mjesto za život", napominje Martone.

Oko 4,8 milijuna odraslih osoba s invaliditetom primilo je SSI u 2016. godini. S tim primanjima, koja su niža od cijena stanovanja, procjenjuje se da je 87.000 osoba s težim invaliditetom bez krova nad glavom, a između 200.000 i 300.000 osoba s invaliditetom živi u različitim institucijama.

Isto tako, procjenjuje se da više od 870.000 osoba s kognitivnim teškoćama živi s obiteljima ili starateljima starijima od 60 godina.

"Novci poreznih obveznika potrošeni su eksponencijalno na troškove povezane s institucionalizacijom i beskućništvom, iako postoje dokazana, troškovno učinkovita rješenja", rekao je Martone.

"Tražimo da se naši političari konačno suoče s ovim pitanjem i zajedno rade kako bi riješili ovaj oblik diskriminacije protiv onih koji su najranjiviji", zaključuje Martone.

Možemo li što drugo nego se složiti da nam je u Hrvatskoj potrebno isto?

Damir Fatušić