Čuvajte srce: Konzumacija čokolade tri puta u tjednu smanjuje rizik od srčanog udara

Osobe koje su jele 28,35 grama čokolade tjedno za 17 posto su smanjile rizik od fibrilacije atrija, za razliku od grupe koja je jela manju porciju jednom tjedno

 

Konzumacija manje količine čokolade može smanjiti šansu od dobivanja srčanog udara, tvrdi se u novoj studiji.

Stručnjaci tvrde da konzumiranje od dvije do šest malih porcija ovog slatkiša tjedno smanjuje šansu od nepravilnog rada srca za 20 posto. Istraživali su poveznicu između konzumiranja čokolade i nepravilnog rada srca, problema s kojim se suočava 33,5 milijuna ljudi širom svijeta. Savjetuju da se konzumiraju proizvodi s visokim postotkom kakaa koji su vrlo zdravi za protok krvi.

"Istraživanje je pokazalo da i male količine unosa kakaa mogu imati pozitivne efekte na zdravlje", kazala je voditeljica studije Elizabeth Mostofsky iz Medicinske škole Harvard T. H. Chan.

Fibrilacija atrija je najčešća aritmija u općoj populaciji koja stvara problem u starijim godinama, a najčešće pogađa muškarce. Uzrokuje vrtoglavicu, ostajanje bez daha i umor. Sve to povećava rizik od srčanog udara, obolijevanja od demencije, a na kraju može dovesti i do smrti.

U istraživanju su sudjelovale 55.502 osobe u dobi između 50 i 64 godine iz Danske, gdje je utvrđeno 3.346 slučajeva fibrilacije atrija. Osobe koje su jele 28,35 grama čokolade tjedno za 17 posto su smanjile rizik od fibrilacije atrija, za razliku od grupe koja je jela manju porciju jednom tjedno.

Bitno je istaknuti da mnogo veća količina pojedene čokolade nije davala bolje rezultate. Dakle, umjerenost je ključ svega.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti