Iznenađujuće komplicirano: Nova komedija o životu obitelji s djecom s teškoćama u razvoju

Nakon što je radila u newyorškom CNN-u, Guzin Kurun je odlučila iskoristiti svoje vještine kako bi stvorila skriptiranu emisiju, temeljenu na situacijama iz "stvarnog života" vezanim uz autizam i njezinu obitelj

 

Nakon odgajanja blizanaca s autizmom, Guzin Kurun je željela stvoriti element "normalnosti" oko roditeljstva djece s tim stanjem. A htjela je to učiniti kroz komediju.

Nakon što je diplomirala video i novinarstvo, i radila u newyorškom CNN-u, Kurun je odlučila iskoristiti svoje vještine kako bi stvorila skriptiranu emisiju, temeljenu na situacijama iz "stvarnog života" vezanim uz autizam i njezinu obitelj.

‟Serija Surprisingly Complicated (Iznenađujuće komplicirano, op. a.) temelji se na odgajanju mojih blizanaca s autizmom”, kaže Kurun, a prenosi Disability Scoop.

‟To je lagana komedija temeljena na istinitim iskustvima s autizmom", nastavlja Kurun, čiji sinovi Adem i Eren sada imaju 15 godina i pohađaju školu Richard H. Hungerford, posebnu školu u Staten Islandu.

"Pišem seriju, režiram je i produciram. Sve epizode će biti snimljene na Staten Islandu. Glumci koji utjelovljuju moje dječake također imaju autizam", objašnjava Kurun.

Kurun priznaje da, nakon što je njezinim sinovima bio dijagnosticiran autizam s 15 mjeseci, njoj i njezinom mužu, Aydinu, nije bilo lako jer nisu imali nikakvog znanja o autizmu, nisu ga čak bili niti svjesni.

"Mislim da je autizam prikazan u medijima kroz oboljele savante ili se prikazuje kao vrlo mračni invaliditet. Mislim da postoji potreba za Iznenađujuće kompliciranim, jer obitelji djece s teškoćama u razvoju nisu zastupljene na televiziji. Moja serija pomaže u normalizaciji autizma i pokazuje da je svakodnevna borba stvarna, ali svejedno se možete smijati", rekla je Kurun.

Serija se bavi svakodnevnim situacijama – poput odlaska stomatologu i šišanja – s kojima se Kuzan susrela odgajajući dječake.

"Bit je u tome da je to borba, ali ne mora biti jadna", ističe Kuzan.

"Serija je o roditeljima koji pokušavaju olakšati život svoje djece", zaključuje.

Damir Fatušić