Birokratske škare: HZZO ukinuo fizikalnu terapiju Dubrovkinji oboljeloj od multiple skleroze

Razlog za neodobravanje je taj, navodi HZZO, što s dosadašnjim terapijama nije "došlo do bilo kakvog pozitivnog pomaka funkcionalnom statusu, niti bi daljnja fizikalna terapija tome pridonijela"

 

Dubrovkinja, čiji je identitet poznat redakciji Dubrovačkog dnevnika, a koja boluje od multiple skleroze, zbog bolesti koja joj se stalno pogoršava završila je u kolicima. Nažalost, ne samo što ne može hodati, nego su joj i ruke svakim danom sve teže pokretne i teško ih kontrolira. Zbog svega navedenog, njen liječnik opće prakse pripisao joj je fizikalnu terapiju kako bi se progresivna bolest zaustavila, ali isto tako i da joj se poboljša postojeće stanje.

Međutim, povjerenstvo Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) izdalo je mišljenje prema kojem se ne odobrava daljnja fizikalna terapija. Razlog za neodobravanje je taj, navodi HZZO, što s dosadašnjim terapijama nije "došlo do bilo kakvog pozitivnog pomaka funkcionalnom statusu, niti bi daljnja fizikalna terapija tome pridonijela."

Prema logici HZZO-a, fizikalna terapija se ukida, jer nije došlo do poboljšanja, ali dobro je poznato da je multipla skleroza bolest koja se ne liječi preko noći, niti u kratkom roku uopće može doći do poboljšanja stanja. Pa valjda bi se zato fizikalna terapija i trebala dugoročno provoditi, kako bi se postigli dobri rezultati, ili barem zaustavilo daljnje pogoršanje bolesti. Povjerenstvo HZZO-a u svom je mišljenju prilično kruto – ako do sada nije bilo pozitivnih pomaka, prema njihovoj logici, neće ih ni biti. Kako mogu u to biti sigurni?

Bilo kako bilo, Dubrovkinja bi sada sama trebala plaćati fizikalnu terapiju. Na sreću, ona to financijski može priuštiti, ali postavlja se pitanje što je s onim pacijentima koji ne mogu dugoročno plaćati fizikalne terapije kako bi im se stanje poboljšalo?

Iz redakcije Dubrovačkog dnevnika upitali su nadležni HZZO kako je do ovakve situacije moglo doći i evo odgovora koji su dobili:

"Pravo na fizikalnu terapiju u kući utvrđuje liječničko povjerenstvo Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) prema Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja za bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom i fizikalnom terapijom u kući. Dakle, liječničko povjerenstvo HZZO-a donosi nalaz, mišljenje i ocjenu je li osigurana osoba zadovoljava medicinsku indikaciju za fizikalnom terapijom u kući na osnovi medicinske dokumentacije i prijedloga specijaliste, te prema potrebi i pregledom osigurane osobe kada to ocijeni nužnim zbog utvrđivanja zdravstvenog stanja osigurane osobe i medicinske indiciranosti za provođenje fizikalnom terapijom u kući. Navedena osoba iz vašeg upita prema službenoj evidenciji HZZO tijekom 2015. godine kontinuirano je provodila fizikalnu terapiju u kući. Upućujemo osiguranu osobu budući je nezadovoljna mišljenjem, nalazom i ocjenom liječničkog povjerenstva HZZO da u nadležnoj područnoj službi zatraži izdavanje prvostupanjskog rješenja u upravnom postupku", rekli su iz HZZO-a.

Nitko ne može tvrditi da će fizikalna terapija u navedenom slučaju dati rezultate, ali zar bilo kojoj oboljeloj osobi ne bi trebalo pokušati pomoći na sve načine, pogotovo kada se radi o bolestima poput multiple skleroze? Ako već HZZO ima nekakve naputke da smanji troškove, sigurni smo da se oni mogu rezati i negdje drugo, a ne na fizikalnoj terapiji osoba koje boluju od multiple skleroze.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti