Diskriminacija na mreži: Twitter ne prepoznaje govor mržnje usmjeren protiv osoba s invaliditetom

Twitter je suočen s kritikama od strane aktivistice za prava osoba s invaliditetom koja je napala platformu jer nije odmah suspendirala račun koji je koristio sliku njezina djeteta s invaliditetom u objavi koja promiče pobačaj

 

Nakon suspendiranja računa koji je koristio fotografiju djevojčice s invaliditetom za promicanje pobačaja, Twitter je pozvan na pooštravanje kriterija prijavljivanja govora mržnje kako bi uključio objave koji napadaju osobe s invaliditetom.

Twitter je ranije ovog tjedna suočen s kritikama od strane aktivistice za prava osoba s invaliditetom Natalie Weaver koja je napala platformu jer nije odmah suspendirala račun koji je koristio sliku njezina djeteta s teškim invaliditetom u objavi koja promiče pobačaj. Nakon što je prvotno odbio Weaveričin zahtjev za suspendiranjem računa, Twitter je to ipak napravio nakon što je Fox News objavio priču.

Sada se Twitter poziva da potpuno revidira kriterije za prijavljivanje govora mržnje.

Kada korisnik želi prijaviti objavu, poznatu kao tweet, nudi se niz opcija za opisivanje te objave. Ako odaberu opciju koja opisuje tweet kao "uvredljiv ili štetan", od njih se traži da odaberu iz dodatnog skupa kriterija. Jedna od opcija omogućuje korisnicima da kategoriziraju objavu kao usmjeravanje mržnje "protiv rase, religije, spola ili orijentacije." Ova opcija, međutim, ne uključuje "invaliditet", što izaziva bijes kod nekih korisnika platforme.

"Invaliditet mora biti dodan u zaštitu od govora mržnje od strane @TwitterSupport. Molim vas, pomozite u širenju riječi: #PWDsafeFromHate", tweetala je Julie Ross, korisničkog imena @bipolaroids na Twitteru.

Weaver također traži od Twittera da pooštri pravila.

"Htjela bih da Twitter doda i 'mržnju prema osobama s invaliditetom' u svoje kategorije prijavljivanja prekršaja", rekla je za Fox News u ponedjeljak putem e-pošte.

Aktivistica za prava osoba s invaliditetom je suosnivačica udruge Advocates for Medically Fragile Kids NC.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti