Dobra vijest: Trumpova administracija donijela zakon o podršci obiteljskim skrbnicima

"Za mnoge osobe s intelektualnim i teškoćama u razvoju njihovi skrbnici znače ispunjeniji život u široj društvenoj zajednici", rekao je Peter Berns, predsjednik udruge The Arc

 

Novi zakon zahtijeva od savezne vlade da razvije nacionalnu strategiju za rješavanje potreba obiteljskih skrbnika, uključujući one koji pomažu osobama s invaliditetom.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je ovaj tjedan zakon poznat kao Recognize, Assist, Include, Support and Engage (priznavanje, pomoć, uključivanje, podrška i angažiranje, op. a.), odnosno RAISE Family Caregivers Act.

Zakon traži od državnog tajnika za zdravstvo i ljudske službe uspostavu nacionalnog plana za "prepoznavanje i podršku obiteljskih skrbnika" u roku od 18 mjeseci. Plan bi trebao uključivati ​​preporuke za savezne, državne i lokalne vlasti, kao i za sustave zdravstvene zaštite i dugoročnih usluga, te pružatelje podrške. Strategija bi se trebala ažurirati svake dvije godine.

Osim toga, zakon također stvara savjetodavno vijeće za obiteljske skrbnike koje se sastoji od saveznih dužnosnika i dionika u zajednici koji bi vodili razvoj strategije i savjetovali državnog tajnika i druge članove vlade o podršci za više od 40 milijuna obiteljskih skrbnika diljem zemlje.

Zakon je dobio široku podršku grupa koje se bore za prava osoba s invaliditetom, uključujući The Arc, Autism Society, Autistic Self Advocacy Network, Easterseals i United Cerebral Palsy, među ostalima.

"Većina ljudi s intelektualnim i teškoćama u razvoju u našem narodu živi s obiteljskim skrbnicima, a gotovo 900.000 tih obiteljskih skrbnika je starije od 60 godina. Za mnoge osobe s intelektualnim i teškoćama u razvoju njihovi skrbnici znače život u široj društvenoj zajednici", rekao je Peter Berns, predsjednik udruge The Arc, a prenosi Disability Scoop.

"Svaki glas za ovaj zakon bio je glas za pružanje podrške skrbnicima kako bi mogli nastaviti svoje ključne uloge u pružanju podrške svojim voljenima", zaključuje Berns.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti