Tribina: Rak vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem i redovitim pregledima

Od raka vrata maternice godišnje umire više od 100 žena, a njih više od 300 obolijeva. Oko 2000 žena ima promjene na Papa testu, odnosno predkarcinoze koje mogu dovesti do raka

 

Rak vrata maternice može se spriječiti edukacijom i cijepljenjem mladih prije stupanja u spolne odnose, te redovitim ginekološkim pregledima kako bi se promjene na maternici otkrile prije nego što dođe do razvoja raka, rečeno je na tribini koju je u povodu 12. Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice u utorak organizirala Udruga žena oboljelih i liječenih od raka "Sve za nju".

"Od raka vrata maternice godišnje umire više od 100 žena, a njih više od 300 obolijeva. Oko 2000 žena ima promjene na Papa testu, odnosno predkarcinoze koje mogu dovesti do raka. Imamo dva moćna oružja u borbi protiv raka vrata maternice - probir, odnosno Papa test i rano otkrivanje te cijepljenje protiv HPV-a, koje se provodi na nacionalnoj razini za sve učenice i učenike osmih razreda osnovnih škola", rekla je zamjenica ravnatelja Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ivana Šimetin Pavić.

U Hrvatskoj se koristi devetovalentno cjepivo, koje pruža gotovo 100-postotnu zaštitu. Što se tiče provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka maternice, Šimetin Pavić kaže kako se trenutno ne pozivaju ciljane skupine žena na ginekološke preglede jer je u tijeku reorganizacija programa.

No, dodaje, veliki broj žena samoinicijativno se javlja ginekologu na Papa test pa je cilj programa, koji bi uskoro trebao ponovno krenuti, obuhvatiti probirom dio žena koje ne odlaze redovito ginekologu.

Hrvoje Vrčić, specijalist ginekolog, napominje kako danas ne postoji lijek protiv HPV-a, koji je glavni uzročnik pojave raka vrata maternice, pa je cilj cijepljenjem pomoći organizmu da se sa imunološkim sustavom pokuša othrvati infekciji.

Kada to ne uspijeva, jedina je metoda liječenja kirurško odstranjene tkiva koje je zaraženo s HPV-on, tzv. lezija CIN2 i CIN3, kao i kirurško liječenje početnog invazivnog karcinoma, na što se nadovezuju zračenje i kemoterapija.

"Nažalost, svakoga dana dvije žene umru od invazivnog raka vrata maternice. Bolest se može prepoznati na vrijeme, prije nego što prijeđe u maligni oblik, koji se može liječiti i tako da žena zadrži plodnost. Međutim, žene ne odlaze na redovite ginekološke preglede i zbog toga dolazi do invazivnog raka", kazao je Vrčić.

Smatra kako je nužan zdravstveni odgoj od male dobi, čak i prije stupanja u prve spolne odnose, kako bi mladi znali što je to sigurni spolni odnos, jer nije cilj samo spriječiti neželjenu trudnoću nego i infekcije bakterijama i virusima.

"Redoviti ginekološki pregledi su besplatni, a dostupno je i cijepljenje protiv HPV-a devetovalentnim cjepivom, koje pokriva sedam genotipova HPV-a", kaže Vrčić.

Hina

 

Povezane vijesti