Amor liječi: Znanstvenik otkrio pilulu ljubavi koja će liječiti teške bolesti ovisnosti

Ključ je u oksitocinu, hormonu ljubavi koji se obično izlučuje u društvenim interakcijama, tijekom seksa i nakon rađanja, a pomaže u stvaranju ljudskih veza

 

Razne ovisnosti o alkoholu, drogama ili opijatima i lijekovima za bolove možda će se uskoro moći liječiti jednim jedinstvenim rješenjem - pilulom ljubavi, piše britanski časopis New Scientist.

Na ideju o piluli došao je Iain McGregor s University of Sydney, koji se već više od 25 godina bavi istraživanjem ovisnosti. On je uočio da je jedan od ključnih problema ovisnika pad zanimanja za ljudski kontakt i porast fiksacije na poroke - od alkohola, preko amfetamina, kokaina, heroina i opijata, do nikotina. Zaključio je kako postoji mogućnost da bi se ovisnost o drogama mogla zamijeniti preusmjeravanjem mozga od jurnjave za drogama prema društvenom funkcioniranju. Kada bi se to potvrdilo, možda bi se mogao naći jedan zajednički lijek za sve ovisnosti.

McGregor je smatrao da bi to vrijedilo istražiti jer alkohol, duhan i ilegalne droge u svijetu uzrokuju oko 13 posto smrti godišnje. Mada su po smrtnosti blizu raku, za ovisnosti ne postoji djelotvoran lijek, a za njegovo traženje zainteresirane su tek rijetke farmaceutske kompanije jer su ovisnici problematična klijentela.

U svojoj potrazi za mogućom univerzalnom spasonosnom supstancom McGregor se posebno usredotočio na oksitocin, koji je poznat i kao hormon ljubavi. On se uobičajeno izlučuje u društvenim interakcijama, tijekom seksa i nakon rađanja, a pomaže u stvaranju ljudskih veza.

Svoja istraživanja započeo je injekcijama oksitocina koje je davao štakorima teško ovisnima o metamfetaminu. Životinje su bile toliko ovisne da su bile spremne stotinjak puta pritiskati polugu kako bi se domogle željene doze. Rezultati su bili zapanjujući - štakori liječeni oksitocinom gotovo su potpuno prestali s guranjem poluge, što je bio znak da su izgubili interes za drogiranje. Istovremeno se povećala njihova želja za druženjem i maženjem. Sličan uspjeh zabilježen je i u studijama s alkoholom, kokainom i heroinom.

Anita Blažinović